Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Fifa: Förläng alla spelarkontrakt

Uppdaterad
Publicerad
Spelarkontrakt och transferfönster ska flyttas fram om det behövs. Ligorna ska spelas klart om det går.
Detta enligt nya riktlinjer från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Nästan all internationell fotboll står still under coronapandemin, och pågående säsonger har stoppats tillsvidare. I dag släpper Fifa därför nya riktlinjer anpassade till läget och presenterar flera förändringar.

Fifa vill att alla påbörjade säsonger ska spelas klart, och övriga direktiv anpassas därefter.

Till exempel ska spelarkontrakt som egentligen går ut den 30 juni i år förlängas tills säsongen i fråga har avslutats. I anknytning till det ska den nuvarande klubben också kunna behålla en spelare, trots att spelaren redan skrivit kontrakt med en annan klubb inför nästa säsong.

”Detta är i linje med parternas ursprungliga intentioner när kontraktet skrevs på”, skriver Fifa.

Hedvig Lindahl: ”Logiskt”

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl är en av många spelare vars kontrakt går ut i sommar.

”Det är ett logiskt besked från Fifa. Det som blir intressant i förlängningen är övergången till den nya säsongen, hur blir det? Det är visserligen en fråga som just nu är oviktig, då vi inte ser ett slutdatum på coronakrisen. Men för egen del så får jag avvakta ytterligare beslut från DFB innan jag kan uttala mig”, skriver Lindahl i ett sms till SVT Sport.

Transferfönstren påverkas också. Inledningsvis väljer Fifa att förlänga övergångsperioden från 12 veckor i dagsläget, till 16.

Om klubbar och spelare inte kommer överens kan fallen avgöras av Fifa.

”Det här kommer inte lösa varje problem men det kommer bidra till stabilitet och bringa klarhet för fotbollen den närmaste tiden”, säger Fifas ordförande Gianni Infantino på Fifas webbplats.

Svenska klubbar har inte hört något

Svensk fotboll har framfört önskemål om att få ha fönstret öppet till slutet av maj. Enligt Svante Samuelsson, sportchef hos Föreningen svensk elitfotboll, Sef, har Fifa ännu inte svarat.

– Vi jobbar fortfarande med att upprätta en direktdialog med dem. Det är också riktlinjerna vi fått: Att varje enskild liga ska ta kontakt med Fifa för att få svar på sina frågor och/eller önskemål, säger Samuelsson till Aftonbladet.

Läs hela Fifas pressmeddelande HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet