Fotbollsagenten Martin Klette, till höger.

Agenten: Köpande klubb har en nyckelroll

Uppdaterad
Publicerad
Med få undantag är alla Europas fotbollsligor uppskjutna.
Fifa vill därför att alla utgående spelarkontrakt förlängs tills säsongen är färdigspelad.
– Det är tidigt att säga någonting. Man får se hur klubbarna och spelarna tar till sig den här uppmaningen. Jag tror det är viktigt att förstå att detta handlar inte i dagsläget så mycket om juridik utan nog mer om frivillighet, tror Martin Klette, idrottsjurist och fotbollsagent för bland andra Albin Ekdal, till SVT Sport.

Fifa har på grund av corona-pandemin kommit med nya riktlinjer där de uppmanar att samtliga spelarkontrakt som skulle ha gått ut den 30 juni 2020 förlängs tills respektive klubbs säsong är avslutad.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer fungera men att jag tror det är viktigt att förstå att detta handlar i dagsläget inte så mycket om juridik utan nog mer om frivillighet, säger Martin Klette.

Martin Klette påpekar att Fifas besked snarare kan ses som riktlinjer.

– Just nu får detta ses som en uppmaning och ingen tvingande regel. Sedan får man ställa sig frågan vad Fifas riktlinjer innebär juridiskt. Om Fifa skulle fatta någon tvingande regel och dels framförallt om någon enskild klubb och spelare inte kommer överens om att på frivillig basis lösa problemen som corona-pandemin har orsakat. Det är först då som saker och ting ställs på sin spets, säger Martin Klette till SVT Sport.

Martin Klette tror att det största hindret kan bli klubbar som redan värvat spelare från den 30 juni.

– Jag tror att nyckeln i det här är om klubbarna godtar att de spelare vars avtal skulle upphöra på ett ställe och börja på nästa ställe. Om den nya klubben på något sätt accepterar den här lösningen då tror jag mycket är vunnet. Gör de nya klubbarna inte det utan det blir diskussion om spelaren ska få spela kvar i sin gamla klubb då tror jag det kan bli problem på många håll och kanter, säger Martin Klette till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer