Gianni Infantino, Spaniens drottning Letizia och Luis Rubiales. Foto: Bildbyrån

Fifa-chefen Gianni Infantino efter kysskandalen: ”Det välförtjänta firandet förstördes”

Uppdaterad
Publicerad

Fifa-chefen Gianni Infantino uttalar sig nu om kysskandalen som dominerat efterspelet till VM-finalen i Sydney för snart två veckor sedan då Spanien slog England med 1-0.

”Tyvärr förstördes det välförtjänta firandet för dessa magnifika mästare av det som hände efter slutsignalen”, skriver schweizaren på Instagram

Infantino hängde guldmedaljerna på de spanska spelarna och var några meter i från det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales när denne uppspelt efter guldet grabbade tag i spelaren Jennifer Hermoso och kysste henne på munnen.

Det kom en kritikvåg mot Rubiales som vägrar att avgå och slog fast detta i ett tal inför flera hundra medlemmar i det spanska fotbollsförbundet.

– Jag kommer aldrig att avgå, upprepade Rubiales fem gånger och fick en stående ovation av åhörarna där bland annat förbundskaptenen Jorge Vilda befann sig.

Spanska landslaget i spillror

Elva personer i tränarstaben i landslaget har sagt upp sig som en följd av Rubiales tilltag och 81 spelare, däribland samtliga från guldlaget, bojkottar landslaget så länge Rubiales är kvar. Rubiales är även utsatt för politiska påtryckningar i Spanien, där händelsen skapat en metoo-debatt.

”Det som fortsatte hända de följande dagarna. Detta borde aldrig ha hänt. Men det hände och Fifas:s disciplinära organ tog omedelbart sitt ansvar och vidtog de nödvändiga åtgärderna. Det disciplinära förfarandet kommer att fortsätta sin berättigade gång”, skriver Infantino, vars Fifa stängt av Rubiales i 90 dagar.

Den 22 september kommer Sverige att möta de spanska världsmästarna på Gamla Ullevi i Nations League som har premiär för damer.

Det svenska fotbollsförbundet har legat lågt kring händelsen. Ordföranden Fredrik Reinfeldt kommer att vara på plats på Piteå-Rosengård i kväll och meddelar att han då är tillgänglig för kommentarer. Den matchen spelas för övrigt i Boden.

KLIPP: Här är videon som ska hjälpa Luis Rubiales

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.