Lennart Johansson avled under tisdagskvällen. Foto: Boldbyrån

Johansson hedras med tyst minut i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Johansson kommer att hedras i samband med herrlandslagets EM-kvalmatch mot Malta på fredag och damernas VM-premiär mot Chile nästa vecka.

Samtidigt kommer hans bortgång uppmärksammas med en tyst minut i samtliga veckans matcher i Nations League och EM-kvalet.

De internationella rösterna om Lennart Johanssons bortgång är många. Det internationella fotbollförbundets ordförande Gianni Infantino hyllar svensken.

”Jag är förkrossad av nyheten om att Lennart Johansson avlidit. Han var en vän och en ovärderlig källa till kunskap och inspiration. Jag kommer alltid att vara tacksam för att han var Uefas ordförande när jag kom in i organisationen år 2000. Sedan dess har Lennart alltid varit en förebild med sin professionalism och, ännu viktigare, medmänsklighet”, säger Infantino på Fifas webbplats.

”Han var en stor man. Det är inte bara för mig och hela fotbollsvärlden som han kommer att saknas”, säger den förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter.

”Många blev väldigt tagna”

Många internationella fotbollsprofiler fick beskedet under dagens Fifa-kongress i Paris.

– Det första som skedde på kongressen var att Fifa-presidenten la upp en stor bild på Lennart och berättade vad som hade hänt. Många blev väldigt tagna och många har framfört kondoleanser, berättar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– Det är naturligtvis en oerhört stor stolthet när man möts av alla vänliga ord från hela fotbollsvärlden, där de är imponerade över allt Lennart har uträttat under hela sitt fotbollsliv.

Kommer hedras i samtliga matcher

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa, som Lennart Johansson var ordförande för 1990-2007, om Johanssons bortgång:

”Det är med en enorm sorg vi konstaterar att vår förre president Lennart Johannson är död. Våra tankar och kondoleanser finns hos Lennarts vänner, familj och hela fotbollsvärden. Det är en enorm förlust för sporten”, skriver de på Twitter.

Bara timmar efter beskedet om dödsfallet meddelade Uefa på sin hemsida att Johansson kommer att hedras med en tyst minut i samband med alla matcher i Nations League och EM-kvalet den här veckan.

Även i samband med herrarnas EM-kval mot Malta på fredag och damernas VM-premiär mot Chile den 11 juni kommer hyllningar att ske, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.