Thomas Wernerson och Lennart Johansson. Foto: Bildbyrån

Wernerson: ”Den största och mäktigaste vi har haft”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Johansson har avlidit vid en ålder av 89 år.
– Han har varit den den mest betydelsefulla ledaren svensk fotboll har haft, säger SVT Sports mångårige tidigare expert Thomas Wernerson.

Lennart Johansson var ordförande för Svenska fotbollförbundet 1985-1990. Mellan 1990 och 2007 var han ordförande i Uefa, Union of European Fooball Associations, och han har även varit vice ordförande i Fifa.

SVT:s tidigare expert minns en respekterad ledare.

– Tänker man på ordet ledare tänker man på Lennart Johansson. Han var respekterad av alla, av motståndare och av dem som var i hans eget lag.

– Han förde in Sverige på fotbollskartan på ett annat sätt när han blev ledare för Uefa.

Vad betydde han för fotbollen?

– Hans största bedrift var att han fick in så mycket fair play som det går att få in mellan nationer. Han var en garant för att kommersialiseringen och sådant hölls på en rimlig nivå.

– Sedan låg han ju bakom Champions League. På så sätt har han gjort ett avtryck i fotbollen för alltid.

Vad minns du bäst av honom personligen?

– Hans rättframma sätt och hans otroliga värme. Oavsett hur mäktig han var så kom han alltid ihåg var han kom i från. Var man hans vän var man det för alltid.

Och nationellt?

– Han enade massor av klubblag med ett landslag och under Lennart så enades man alltid, oavsett hur stora konkurrenter man var.

Är han den största vi har haft?

– Lennart är den största och mäktigaste för har haft och den mest betydelsefulla ledaren svensk fotboll har haft. Han banade vägen för andra, som Lars-Christer Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer