Tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson är död

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson är död. Han blev 89 år, meddelade Svenska fotbollförbundet under onsdagsmorgonen.
– Det är med stor ledsamhet och sorg jag tagit emot beskedet att en av våra allra bästa fotbollsvänner Lennart Johansson har lämnat oss, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

”Svensk fotboll har sorg. Lennart Johansson är död. Han somnade in på kvällen den 4 juni efter kort tids sjukdom, 89 år gammal”, skriver förbundet på sin hemsida.

Johansson var ordförande för Svenska fotbollförbundet 1985-1990. Mellan 1990 och 2007 var han ordförande i Uefa, Union of European Football Associations, och han har även varit vice ordförande i Fifa.

Som Uefa-president var Lennart Johansson en av initiativtagarna bakom Europacupens förvandling till Champions League.

– En fantastisk ledare och människa. En människa som såg alla, liten som stor, och som brydde sig genuint. Han hade en stor, gedigen kunskap om vår kära sport, fotboll, och delade med sig av den. Det gjorde han ända in i det sista. Vi hade ett fantastiskt samtal förra torsdagen i Baku efter Europa League-finalen. Vi bestämde att vi skulle ses på fredag när Sverige möter Malta. Lennart kommer att vara där, fast på ett helt annat sätt, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Allsvenska pokalen döpt efter honom

Lennart Johansson har hedrats genom att den allsvenska vandringspokalen namngivits efter honom.

Johansson är djupt förknippad med AIK. Han var ordförande i fotbollsstyrelsen 1962-1976, i huvudstyrelsen 1967-1980 och blev 1999 utnämnd till hedersordförande.

Så sent som i november i fjol fick han dela ut sin egen pokal till AIK efter deras SM-guld. Johansson var på plats på Guldfågeln Arena när guldet säkrades efter seger mot Kalmar.

– En av de första gångerna jag träffade honom var med pojklandslaget nere i Israel. Han hade en sådan stor pondus och värme. När han tog till orda blev det helt tyst i salongen under ett nyårsfirande. Han var en stor ledare. Jag känner med hans nära och kära nu. Det är en stor ledare som gått ur tiden, säger Marika Domanski Lyfors, landslagschef för damerna, till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson har också ett eget minne av Johansson som han minns med extra värme.

– När jag var ung domare på min första Uefa-turnering, jag dömde matchen om tredje pris på Anderlecht Arena i Bryssel. På eftermiddagen träffades lagen, domarna och alla för en kamratmåltid. Då knackade Lennart på min axel och sjöng ”Ja må han leva”. Det var min födelsedag och han överlämnade en liten present från Uefa till en mycket stolt, ung domare. Det är något alldeles exceptionellt. På den vägen har det varit, han ser alla och bryr sig om alla. En fantastiskt fint minne, säger Nilsson.

Född: 5 november 1929 i Bromma.
Död: 4 juni 2019.

Poster som idrottsledare:
Ordförande i AIK 1967–1980.
Ordförande i Föreningen svensk elitfotboll 1978–1984.
Ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985–1990.
Ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa 1990–2007.

Övrigt: En av svensk fotbolls främsta företrädare på den internationella scenen. Kandiderade till posten som ordförande i det internationella fotbollsförbundet Fifa 1998, men förlorade omröstningen mot Sepp Blatter. Omgående framkom uppgifter om den avgående ordförande João Havelange låg bakom röstköp för att Blatter skulle bli vald. Sedan 2001 bär den allsvenska mästarpokalen hans namn.

Källor: TT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Föreningen svensk elitfotboll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.