Marcus Rashford är en av spelarna som fått motta hat. Foto: Bildbyrån

Fifa-rapport: Många spelare trakasseras på nätet under finaler

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av spelarna i finalerna i fotbolls-EM och afrikanska mästerskapen utsattes för diskrimering och trakasserier online.

Det visar en rapport som Fifa presenterade under lördagen.

– Denna form av diskriminering – precis som all annan form av diskriminering – har ingen plats i fotbollen, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Efter EM-finalen drabbades de engelsmän som missade sina straffar i finalen mot Italien (Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukay Saka) av stora mängder rasistiska attacker, vilket ledde till rättsliga åtgärder.

Men de var långt ifrån ensamma om att drabbas av rasism online. En rapport som Fifa presenterade i dag visade att över hälften av de spelare som deltog i finalerna i fjolårets EM och afrikanska mästerskapen drabbats av diskriminering online.

Fotbolls-EM

Många homofobiska attacker

Rapporten har analyserat totalt 406 987 inlägg på Twitter och Instagram, och där konstaterades att inte mindre än drygt 55 procent av spelarna fick ta emot någon form av trakasserier.

De två vanligaste formerna av trakasserier var av antingen homofobisk (40 procent) och rasistisk (38 procent) art.

Många går att identifiera

Den visade även att ovan nämnde engelska spelare var de mest utsatta under EM, medan en egyptisk spelare var den mest utsatte under afrikanska mästerskapen.

Rapporten visar också att hela 90 procent av de konton som har skrivit inlägg av trakasserande art går att identifiera, eller har väldigt hög sannolikhet att identiferas.,

– Olyckligtivis finns det en trend där en viss procent av inläggen på sociala medier riktas direkt mot spelare, tränare, domare och lag inte är acceptabla. Och denna form av diskriminering – precis som all annan form av diskriminering – har ingen plats i fotbollen, säger Fifas ordförande Gianni Infantino i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet