Kosovare Asllani och Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Fifas svar: ”Upprepar våra uppmaningar till Iran”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstjärnorna Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani kritiserade Fifa efter den iranska supporterns död.
Nu svarar organisationen i ett uttalande.
”Vi upprepar våra uppmaningar till iranska myndigheter att säkerställa frihet och säkerhet för alla kvinnor”, skriver man.

En kvinna tände eld på sig själv i protest efter att hon fängslats när hon ertappades gå på en fotbollsmatch. Sedan 80-talet har kvinnor förbjudits att gå på idrottsevenemang i Iran. Vid olika tillfällen har det lättats på dessa förbud, för att sedan återgå till stora restriktioner.

Flera landslagsspelare som Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Nilla Fischer reagerade på händelsen och krävde att Fifa skulle agera.

– Det är oerhört tragiskt. Fruktansvärt med tanke på att hon bara ville gå på fotboll, säger Fischer till SVT.

Nu svarar Fifa på kritiken i ett pressmeddelande.

”Vi fick höra om några mycket sorgliga nyheter från Iran och beklagar djupt denna tragedi. FIFA förmedlar sina kondoleanser till familjen och vänner. Vi upprepar våra uppmaningar till iranska myndigheter att säkerställa frihet och säkerhet för alla kvinnor som deltar i en legitim kamp för att avsluta stadionförbudet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer