Fifas presschef Hans Hultman och landslagsstjärnan Kosovare Asllani. Foto: Bildbyrån

Fifa: ”Vi lever i en ekonomisk verklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska fotbollsstjärnor riktar skarp kritik mot Fifa sedan det står klart att laget får noll kronor i ersättning för VM-avancemanget. Nu svarar Fifa.

– Jag är svensk själv och vet att damfotbollen är stor i Sverige, men det finns många andra ställen i världen där damfotboll inte har någon stor position och det inte är någon diskussion kring det här, säger Fifas presschef Hans Hultman till SVT Sport.

Sverige är klart för ännu en VM-sommar.

Men gårdagens segerglädje förbyttes snabbt i irritation. Det svenska herrlandslaget fick 80 miljoner kronor av Fifa när de kvalificerade sig till VM i Ryssland. Damerna däremot får ingen ersättning överhuvudtaget.

Damlandslaget i fotboll

– Nej, inget för avancemanget, inte just för det resultatet, bekräftar Fifas presschef Hans Hultman nu för SVT Sport.

Och det kommer damlandslagen inte att få för att kvala in till VM framöver heller som läget är nu.

Att det är så här ojämlikt mellan herrar och damer, hur ser ni på det?

– Vi lever i en ekonomisk verklighet där intäkter och utgifter måste finnas med för varje projekt som vi jobbar med. Men vill vi också att det ska vara så jämställt som möjligt.

Men kan du förstå att vissa är rätt irriterade på att det ser ut här?

– Jadå, jag är svensk själv och vet att damfotbollen är stor i Sverige, men det finns många andra ställen i världen där damfotboll inte har någon stor position och det inte är någon diskussion kring det här. Det är därför vi i Fifa måste försöka hitta en balans.

Men vissa förändringar är på gång. För SVT Sport berättar Hultman att Fifa just nu genomför en översyn kring den ekonomiska ersättning som betalas ut till lagen som deltar i själva VM-slutspelet. 

Innan lottningen i december kommer ett nytt system vara på plats. Men redan nu får de nationer som kvalade till VM ersättning för matcherna de spelar i mästerskapet.

– Om det går riktigt bra för Sverige i Frankrike kommer det att finnas en stege med prispengar, precis som det gör i herrarnas mästerskap. En ersättning beroende på hur långt man går i turneringen, säger Hultman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet