Gianni Infantino Foto: Bildbyrån

Fifa utökar klubblags-VM – de största klubbarna bojkottar

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har beslutat sig för att utöka klubblags-VM från sju lag till 24 lag till 2021. Det meddelade Fifas president Gianni Infantino vid Fifas stormöte i Miami.

Beslutet om att utöka klubblags-VM är något som tas trots motstånd från europeiskt håll. Fifa meddelar att det 2021 kommer att testas första gången, och kommer att ersätta det nuvarande formatet.

Det nuvarande formatet spelas årligen i december, det nya formatet är tänkt att spelas juni-juli 2021 och är något som kommer att spelas vart fjärde år.

De största klubbarna bojkottar

Men förslaget uppskattades inte av ECA, föreningen för europeiska klubblag. ECA säger till Reuters att de kommer att bojkotta den nya turneringen.

– ECA klubbar kommer inte att delta i klubblags-VM 2021 och kommer att bedöma om ett deltagande i framtida tävlingar efter 2024, säger en talesperson för ECA till Reuters.

Några av de 232 europeiska klubbarna som är med i ECA är storklubbar som Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Juventus, PSG, Arsenal och Liverpool.

Här är de svenska klubbarna som är med i ECA

AIK

Djurgården

Elfsborg

IFK Göteborg

Malmö FF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.