2010 avslöjade Sepp Blatter att Qatar skulle vara värd för VM 2022 Foto: TT

Uppgifter: Qatar betalade 9 miljarder för VM

Uppdaterad
Publicerad

Qatars värdskap för VM 2022 har varit omdiskuterat. Enligt dokument som brittiska The Times tagit del av, betalade Qatar runt 9 miljarder kronor till Fifa för att ta hem värdskapet.

Enligt den brittiska tidningen The Times betalade tv-kanalen Al Jazeera, som ägs av emiren i Qatar, 3,8 miljarder kronor till Fifa för sändningsrättigheter för VM 2018 och 2022, bara 21 dagar innan landet presenterades som värd för fotbolls-VM 2022.

Tidningen har tagit del av dokument som visar att kontraktet för sändningsrättigheterna även innehöll en ”framgångsavgift” på 950 miljoner som skulle föras över till ett Fifa-konto om och när Qatar vann omröstningen om värdskapet.

Men det slutar inte där. Enligt The Times betalade kanalen 4,5 miljarder för sändningsrättigheter även 2013, strax innan Fifa lade ner sin utredning om korruption i samband med att Qatar valdes 2010.

Experter som The Times pratat med framhåller dock att det är svårt att bevisa att betalningarna gjordes av annan anledning än att betala för tv-rättigheter och om det är långt över det som någon annan skulle betalat för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer