Kim Källström: ”Väldigt, väldigt klantigt” 

Uppdaterad
Publicerad

Kim Källström försvarade Qatar, värdland för VM 2022, och menade att media sprider en felaktig bild av landet.
Nu ångrar han delar av sitt uttalande.
– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han till SVT Sport.

Det var på VM-kommitténs hemsida, i en artikel som främst handlade om de sportsliga förutsättningarna, som Kim Källströms citat väckte starka reaktioner.

Nu ångrar han delvis det han sa, men vill framför allt nyansera det han uttryckte.

– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen), som är tillsatta av FN, kände man kanske inte att det var exakt så som det beskrevs i Sverige, säger han och fortsätter:

– Qatar är under förbättring och förändring och försöker adressera de här frågorna. Det är egentligen det jag menade, men det fattar jag också att det är otroligt klantigt uttryckt.

Qatar står som värdland för VM 2022 och har gång på gång kritiserats för synen på mänskliga rättigheter. Det gäller främst för de gästarbetare som utgör uppemot 90 procent av Qatars befolkning.

– Det är väl också det som är positivt med ett så här stort evenemang som fotbolls-VM är, i ett land med det här politiska systemet, att de hamnar under lupp. Folk börjar lyfta på lite stenar, vilket gör förändringsarbetet till det bättre, säger han och fortsätter:

– Sen förstår både du och jag att de har en väg att vandra men man måste börja någonstans och det tycker jag de har gjort. Sen är det en bit kvar – eller en ganska lång bit kvar.

Vad är det du syftar på när det gäller Qatar och formuleringen ”man ska inte tro på allt som står i media”?

– Om man säger så här, jag har inte läst i svensk media om att det finns en förbättring som gjorts sen fotbolls-VM, utan man har läst mycket om att förhållandena är miserabla och det har de säkerligen varit och det kanske de är i dag också men det har blivit bättre. Jag kan inte förklara det på så många andra sätt, säger han till SVT Sport.

På Instagram skriver Kim Källström att han var där på affärsresa. SVT Sport frågar därför, senare under kvällen, om han har ekonomiska incitament att tala väl om Qatar.

”Nej. Jag var där på ett pitstop på väg mot Australien där jag skulle träffa kompisar och se Ola Toivonen spela match. Jag reste och bodde på hotell på egen peng”, skriver han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer