Megan Rapinoe som bytt tröja skakar hand med Frankrikes president Emmanuel Macron. Fifa-chefen Gianni Infantino är i bakgrunden. Foto: TT.

Fifachefen och presidenten utbuade vid prisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av publiken på 57 900 i Lyon buade ut Fifachefen Gianni Infantino och den franske presidenten Emmanuel Macron i samband med prisutdelningen efter VM-finalen mellan USA och Nederländerna.

Det var en skarp kontrast till de hyllningar som publiken gett USA:s Megan Rapinoe, 34, i samband med att hon blev utsedd till turneringens bästa spelare. USA:s landslag stämde det egna förbundet i mars, en process som fortsatt mitt under brinnande VM-slutspel.

Under lördagen gick Rapinoe, som kommer att nobba en inbjudan till Vita huset från president Donald Trump, till attack mot Fifa och anklagade organisationen för att inte respektera damfotboll. Hon anser det ofattbart att Fifa har finalen i Copa America (22.00 söndag) och Guldcupen (Concacaf) 03.00 natten mot måndag och inte låter damfotbollen få allt rampljus.

Det är oklart kring bevekelsegrunderna för publikens missnöje. Macron har haft en stark inhemsk opposition från de gula västarna och Infantino gick tillsammans med Macron. Dock kunde man uppfatta talkören ”jämställda löner” (equal pay) från läktaren.

Rapinoe skakade hand med både Infantino och Macron när hon tog emot sin guldmedalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.