Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filippa Saiyawong, som flydde till Sverige 1992, tränade med Thailands VM-lag men kom aldrig med i truppen. Nu är Saiyawong, som till vardags spelare i division 1 i Sverige, på plats i Nice för att stötta Sverige – och Thailand. Foto: SVT

Skånsk division 1-kapten kunde ha spelat mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Igår var Filippa Saiyawong, 31, lagkapten i Hittarps IK då de förlorade mot IF Böljan i division 1 södra Götaland. Idag är hon i Nice för att se det Thailand som hon kunde ha spelat i möta det Sverige hon bor i.

Saiyawong, som flydde till Sverige då hon var sju år gammal, har varit med i det thailändska landslaget tidigare men VM-spel blev rent praktiskt för invecklat.

– Vi hade en diskussion med tränaren, men det krävdes heltid för mig och med tanke på jobb med mera i Sverige så var det svårt, säger hon till SVT Sport.

Thailands landslag drivs som ett proffslag och det var därför det var svårt för mittbacken att lösa en plats i VM-truppen.

”Omtumlande känsla”

Då Thailand och Sverige möts idag håller Saiyawong på bägge lagen.

– Jag är exalterad. Det är verkligen en omtumlande känsla. Jag har mina rötter i Thailand, men så har jag rotat mig i Sverige.

Vad är den största fotbollsmässiga skillnaden mellan länderna?

– Det är utvecklingen av fotbollen. Thailand har inget seriesystem och man får inte matchträningen på det sättet. Men det är duktiga fotbollsspelare i Thailand också.

”Thailand kan ge Sverige en match”

I VM-premiären förlorade Thailand med historiskt stora siffror mot USA, 13-0.

– En förlust är en förlust och siffrorna skulle kanske inte ha stuckit iväg på det sättet, men jag vet att de laddar om och kommer igen.

Vad tror du om dagens match då?

– Jag tror att Thailand kan ge Sverige en bra match. Det kan finnas en viss underskattning. Vi hoppas på att att Thailand ger Sverige en bra match, säger Saiyawong som har en svensk matchtröja på en thailändsk matchtröja då hon laddar inför matchen i Nice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer