• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag tänkte aldrig att jag skulle hålla på med fotboll”

Landslaget som drivs som ett proffslag – möter Sverige i VM

Publicerad

Det thailändska landslaget ligger på träningsläger i åtta månader inför VM. De är laget som drivs som ett proffslag med hjälp av storsponsorn Madame Pang, en av landets rikaste kvinnor. Den 16 juni möter de Sverige i VM.

Det är en av världens mest ojämlika länder – där fotbollen blivit en chans för fattiga invånare att skaffa sig en yrkeskarriär.

Fotbollslandslagets viktigaste spelare, Karnjana Sung-Ngoen, är stolt över det hon har uppnått inom sporten.

– Jag tänkte aldrig att jag skulle spela fotboll. Jag höll på med löpning. Jag har inga pengar, jag måste kämpa själv, och nu har jag kommit såhär långt, säger hon.

Hon tycker att damfotbollen i landet blir förfördelad.

– Damfotbollen är bättre än herrfotbollen på många områden. Men vi får inte samma stöttning från förbundet som herrarna får, säger hon.

Träningslägret en förutsättning

SVT Sport är på plats när 30 av landets bästa damfotbollsspelare samlas vid Bangkok Thonbury University för dagens andra träningspass. De har legat på läger i snart åtta månader, en förutsättning för att få den träning de behöver, anser förbundskaptenen Nuengrutai Srathongwian.

– Jag har arbetat inom det nationella förbundet. Vi har ingen nationell liga, det är inte som ett vanligt jobb. Om spelarna återvänder till sina lokala klubbar och spelar där blir förhållandena väldigt olika, säger förbundskaptenen Nuengrutai Srathongwian.

Och det långa landslagslägret möjliggörs mycket tack vare att laget sponsras av en av Thailands rikaste kvinnor, Nualphan ”Madame Pang” Lamsam. Hon driver ett affärsimperium och är väldigt engagerad i den thailändska damfotbollen. Flera av landslagsspelarna får dessutom jobb på hennes företag efter karriären.

Spelar sitt andra VM

I juni går Thailand, som är en av Fifa:s så kallade ”utvecklingsländer” inom fotbollen in i sitt andra VM. Den 16 juni möter de Sverige i den andra gruppspelsmatchen. Deras mål är att ta sig vidare som trea i gruppen.

– Vi asiater är ju mer kortväxta, 150-160 cm långa. Det är väldigt stor skillnad jämfört med Europa, där ni kan vara 175-180 centimeter. Men vi är tekniska och snabba och kan visa upp thailändsk fotboll för världen, säger Theerayut Bannongsa, fotbollsexpert i thailändsk tv.

Se reportaget om Thailands landslag här nedan, den andra delen i SVT Sports serie om damfotbollens utveckling i världen – Fotbollens nya planhalva.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landslaget som drivs som ett proffslag

Se fler delar i reportageserien Fotbollens nya planhalva:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skilda fotbollsvärldar i Brasilien

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
14-åringen som ville spela fotboll i skolan

Fotbollens nya planhalva

Visa

Fotbolls-VM i Frankrike närmar sig med stormsteg. SVT Sport skildrar damfotbollens utveckling runtom i världen i en ny serie: Fotbollens nya planhalva. Hur ser flickor och kvinnors möjligheter att spela fotboll ut våren 2019? Serien består av ett antal reportage på SVT Sport som publiceras i maj och juni och ett Korrespondenterna special som sänds den fjärde juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer