Final i svenska cupen direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Det är finaldags i svenska cupen. SVT sänder direkt när ligaledarna Rosengård åker till Linköping för att möta regerande cupmästarna. Och Linköping har en god chans att försvara sitt guld, tror Frida Östberg som är expert på plats.

Det är damallsvenska ettan mot trean som möts i cupfinalen på söndag. Rosengård kommer från en turbulent period efter att Markus Tilly sjukskrev sig och Therese Sjögran tillfälligt fick hoppa in som tränare, utöver att hon även har vikarierat som spelare på plan trots att hon egentligen tackade för sig efter cupsemifinalen.

Sändningstid längst ner i artikeln!

Svenska Cupen

I onsdags var den nye tränaren Jack Majgaard Jensen på plats när Malmölaget vann seriefinalen mot Eskilstuna och tog tillbaka serieledningen. En drömstart för dansken, och frågan är om Rosengård nu är på banan igen efter en minikris. Frida Östberg såg tecken på att laget håller på att få ordning på sitt spel.

– Jag tycker att man kunde se att de hittar kombinationer i sitt spel som man har saknat i ett par matcher, säger hon.

– Det som är intressant är att han tar sig an ett lag som har otroligt mycket kompetens. Det är många duktiga spelare och starka individer som han ska få att dra åt samma håll. Jag tyckte att man redan såg signaler om att de hittar varandra igen.

”Förstår att det är problem”

Förutom att laget har varit utan tränare har också Sjögran fått hoppa in och spela. Anja Mittag försvann till PSG före VM och truppen har varit skadedrabbad. Men på söndag ska den nya sportchefen göra sin definitivt sista match. Samtidigt har hon uppgiften att hitta en ersättare till bland annat sig själv på planen.

– Jag förstår att det är ett problem att hitta en ersättare, framförallt till henne och Mittag, som jag tycker har varit navet med de här unga, individualistiska spelarna runt omkring sig. Spelare som gör de andra bra med sin spelförståelse, säger Östberg.

Linköping å sin sida har hemmaplan, och en titel att försvara.

– Jag tror att Linköping tycker att de har bra koll på Rosengård. Det blir två lag med bra självförtroende som går in på plan. Man såg i Supercupen förra året att Linköping var det bättre laget i första halvlek. Sedan orkade de inte stå upp, Rosengård tog över och var bättre sett över hela matchen.

”Öppen match”

Östberg ser bland annat fram emot att se de som hon ser som Damallsvenskans bästa spelare: Rosengårds Ramona Bachmann och Pernille Harder i Linköping. Linköping har bland andra också med sig finalhjälten från finalen i F19-EM, Stina Blackstenius.

– Jag tycker att Harder är seriens bästa spelare. Sedan får man också in den goda energin från Blackstenius. Men Linköping har haft problem med målskyttet. Det gäller att sätta sina chanser när man möter ett lag som Rosengård.

Östberg menar att chanserna är fifty-fifty om vem som vinner.

– Rosengård kommer ändå från en turbulent period. Det är en ganska öppen match för mig. Men jag tror att det blir viktigt för Linköping att sätta första målet.

Fakta

Sändningstid: SVT1 14.45–17.00

Kommentator: Chris Härenstam

Programledare: Mats Nyström

Expterter: Frida Östberg och Markus Johannesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet