Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Hurtig stod för ett läckert mål mot Finland. Foto: SVT/Bildbyrån

Sverige avslutade VM-kvalet med klar seger

Uppdaterad
Publicerad

Trots att matchen saknade betydelse visade Sverige klass när man vann den avslutande VM-kval-matchen mot Finland med 5-0 i Tammerfors inför rekordpublik.

– Det var en skön nystart, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Matchen var den första efter den tunga semifinalförlusten med 4-0 mot England i EM-slutspelet i slutet av juli.

– Det var 5-0 på bortaplan i ett VM-kval. Vi visste inte hur Sverige mådde. Det nya spelsystemet fungerade offensivt sedan tycker jag att man tappade balansen på mittfältet. Det blev ett tomrum. Med så offensiva ytterkanter behöver man utveckla det ytterligare, säger SVT Sports expert Markus Johannesson. 

VM-kval fotboll

I den andra tilläggsminuten avancerade Fridolina Rolfö in från vänsterkanten och satte 5-0 från snäv vinkel. Domaren blåste av matchen när de svenska spelarna firade målet.

I mitten av andra halvlek nickade Linda Sembrant in 3-0 på hörna efter att ha tagit sig fram i straffområdet där det var trångt.

Strax efteråt stressade Rebecka Blomqvist vid finländskt straffområde och fick med sig bollen. Hon hittade en lucka i det bortre högra hörnet för 4-0. 

Skönt för Blackstenius att inleda målskyttet

Efter en dryg kvart spräckte Sverige nollan. Kosovare Asllani spelade fram bollen i djupet till Stina Blackstenius som från en position på högerkanten krutade in den via den finländska målvakten, kaptenen Tinja-Riikka Korpela och satte 1-0 framför 6678, rekordpublik för en kvalmatch för damer i Finland. Vid EM-slutspelet 2009 lockade flera matcher över 15000 åskådare.

– Det blev några bortdömda mål i EM så det var skönt att få göra ett. Vi startade bra och rättade till vårt press- och anfallsspel i andra halvlek. Det fungerade bra att få med sig tre anfallare, säger Blackstenius.

Efter en knapp halvtimme utökade Lina Hurtig till 2-0. Hon avancerade och den finländska backlinjen backade och backade och Hurtig utnyttjade det fria läget, skapat av Asllanis och Blackstenius hotande löpningar, och placerade in bollen i det vänstra bortre hörnet.

Redan innan dagens avslutande match i grupp A var Sverige klart för VM i Australien och Nya Zeeland nästa år, första gången ett dam-VM delas mellan två länder, 20 juli till 20 augusti. Premiär i Auckland och final i Sydney.

USA är dubbel regerande mästare från 2015 och 2019.

VM-kval

Finland logo

Finland

0 - 5

Sverige logo

Sverige

Ratinan Stadion, Tammerfors
Publik: 6678
Domare: Ivana Martincic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet