SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette menar att förbundet inte har några planer på att införa könstester. Foto: Bildbyrån

SvFF: ”Finns inga planer på att börja genomföra könstester”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under måndagen uppmärksammades att svenska fotbollförbundet överväger att införa könstester för damspelare. Detta efter en intervju som Radiosporten gjort med SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette. Nu tillbakavisar förbundet uppgifterna i ett pressmeddelande.
– Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll, säger Hübinette.

Fotbollförbundet har uppenbarligen känt sig missförstådda.

I ett pressmeddelande skriver SvFF att de förvisso genomför en översyn – tillsammans med bl.a. RF och RFSL – om könsindelningen inom svensk fotboll, men att det inte innebär att de överväger könstester.

– Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll. Om man kommer fram till att det behövs ett tydligare regelverk inom elitfotbollen, måste det givetvis utformas på ett sådant sätt att det respekterar alla individers grundläggande rättigheter. Denna diskussion vill vi i sådana fall ta gemensamt med övriga delar av idrottsrörelsen, och med sakkunniga organisationer som RFSL, säger Anders Hübinette.

Bakgrunden: Caster Semenya

Det var i en intervju med Radiosporten som Anders Hübinette intervjuades, som del av en dokumentär om kön och testosteron inom damidrotten.

Till bakgrunden hör det uppmärksammade fallet Caster Semenya. Där idrottens skiljedomstol Cas valde att ge internationella friidrottsförbundet rätt att tvinga kvinnor med naturligt förhöjda testosteronvärden att medicinera ner dessa för att få ställa upp i damklassen.

– Andra idrotter kommer att börja snegla på det internationella friidrottsförbundets regelverk. Det kommer att finnas ett behov av att ha ett regelverk som skyddar damtävlingar. Det handlar om att ha en skyddad damklass, sade bland annat Anders Hübinette.

Finns ingen tydlig definition av kön

I pressmeddelandet förtydligar också fobollförbundet hur reglerna ser ut. De skriver att dam- och flickspelare fritt får delta i herr- och pojkmatcher, medan huvudregeln är att herr- och pojkspelares inte får spela dam- och flickmatcher.

Däremot saknas en definition av vad kön innebär i regelverket.

”Varken SvFF eller de internationella förbunden FIFA och UEFA har någon definition av kön i regelverken. FIFA har dock sedan 2011 föreskrifter som innebär att en spelare kan behöva verifiera sin könstillhörighet, om den ifrågasätts i FIFA-tävlingar såsom VM. Ytterst kan det handla om en bedömning av en expertpanel som FIFA utsett. Något sådant regelverk finns inte för den nationella svenska fotbollen.”

I en tidigare artikel under måndagen skrev även SVT Sport att fotbollförbundet överväger att införa könstester, baserat på Radiosportens uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer