Foto: Bildbyrån.

FAKTA: Trans och idrott – SVT Sport reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen cis och trans? Vilken roll spelar det i idrotten? Vi reder ut en del av begreppen.

Alla människor har en könsidentitet bestående av ett självupplevt kön (som vi definierar själva), ett juridiskt kön (det kön som genom personnumrets fyra sista siffror syns i passet), vilket könsuttryck vi har (till exempel kläder, frisyr och kroppsspråk) samt hur vår kropp ser ut. Stämmer dessa delar överens är man vad man brukar kalla en cis-person. Cis är latin och betyderpå samma sida”. Motsatsen till cis är trans. Trans är latin och betyder”på andra sidan om”.

Det finns mängder av sätt att vara trans på.

En del är födda i fel kropp. Det vill säga; det juridiska kön man tilldelades vid födseln och är det som finns markerat i passet stämmer inte överens med det kön man själv uppfattar sig ha.

Andra upplever sig inte ha något kön alls inom de traditionella ramarna, en annan har en flytande könsidentitet.

I Sverige kan du få diagnosen transsexualism och genomgå könskorrigerande vård. Könskorrigerande eller könsbekräftande vård är bättre uttryck att använda än ”att byta kön”.

I andra länder finns fler än två juridiska kön, t.ex. i Indien.

Vad kan jag göra för att underlätta för någon som är trans?

  • Respektera namn. Självvalda namn och smeknamn kan vara viktiga för att bekräfta en person.
  • Använda rätt personligt pronomen (till exempel hon, han, hen). Är man osäker på vilket pronomen en person har kan man fråga. Tills vi vet bättre kan vi välja att inte skriva/säga personlig pronomen. Istället kan vi använda oss av vår kreativitet och skriva personens namn och titel istället för han/hon/hen.

Idrott och trans

Osynliggörande och att inte bli betrodd och respekterad tär psykiskt. Transpersoner är överrepsenterade i självmordsstatistiken.

Inom idrottsrörelsen är transpersoner generellt inte öppna med sin könsidentitet eller så finns de inte alls. Kanske är inget annat sammanhang så uppdelat efter kön som just idrotten. Egentligen är det väl bara i ridsport alla, oavsett kön, tävlar på samma villkor

Idrottare som är öppna med sin transerfarenhet är inte särskilt vanligt men det är inte så att det aldrig förekommer. Förutom Loui Sand har vi bland annat berättat om den förre ishockeymålvakten Leon Reuterström, volleybollspelaren Tiffany Pereira Abreu.

Vad är hbtq?

Hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans och queer.

De två första (homo- och bisexualitet) är sexuella läggningar (och har alltså ingenting med könsidentitet att göra).

Trans handlar om könsidentitet och inte om sexuell läggning).

Queer är en aning svårare att greppa det är ett brett begrepp som kan handla om queerteori. Man skulle kunna kalla det en kritik mot idéer om normalitet. Queer kan innebära en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning. En del ser sin könsidentitet eller sin sexualitet som queer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.