Loui Sand avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Loui Sand avslutar karriären – i kö för könsdysfori

Uppdaterad
Publicerad

Loui Sand väljer att avsluta handbollskarriären, 26 år gammal, för att utredas för könsdysfori.
Sand har brutit kontraktet med den franska klubben Fleury och ställt sig i kö för att få diagnosen.
– Jag bryr mig inte om ni gillar mig eller inte, huvudsaken är att jag äntligen gillar mig själv, säger hon i podden Utkast.

Den svenska handbollsstjärnan Loui Sand har brutit kontraktet med sitt franska klubblag Fleury. Nu meddelar 26-åringen, med mer än 100 A-landskamper för Sverige att karriären är över.

– I dag blev det officiellt att jag valt att lägga skorna och livet som handbollsspelaren Loui Sand på hyllan. Här har ni min förklaring. Jag har spelat handboll sedan jag var åtta år, handbollen har varit hela mitt liv. Jag har alltid älskat att beblanda mig med handbollsmänniskor och jargongen vi har sinsemellan, säger hon i podden Utkast.

”Har mått otroligt dåligt”

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden. Jag har alltid vetat vad det beror på, vilket på ett sätt varit skönt. Jag är född i fel kropp. Hade jag varit en helt anonym människa med noll minuter i tv-rutan hade det här varit så mycket enklare. Hade en helt anonym 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori, så hade det med största sannolikhet gått de flesta obemärkt förbi. Detta kommer jag aldrig komma undan med, oavsett hur jag gör. Därför väljer jag att gå ut med det på mitt egna sätt med mina egna ord. Jag gör det för min egen skull, för att jag tycker det känns så oerhört befriande att äntligen kunna lägga alla kort på borden och säga som det är.

– Men jag gör det även för mina nära och kära så de ska slippa ljuga om den egentliga orsaken till varför jag väljer att lägga handbollsskorna på hyllan. Jag bryr mig inte om ni gillar mig eller inte, huvudsaken är att jag äntligen gillar mig själv.

Under sin karriär representerade Sand Sävehof samt de franska klubbarna Brest och Fleury.

Medicinsk diagnos. Betyder att man lider av, eller upplever hinder i sin vardag på grund av, att ens könsidentitet inte stämmer överens med det kön man blev tilldelad vid födseln.

Namnet: Döpt till Louise, men använder Loui som förnamn.

Född: 27 december 1992.

Familj: Flickvännen Emma Berglund, landslagsmeriterat fotbollsproffs i franska Paris Saint-Germain.

Postion: Vänstersex.

Klubb: Fleury Loiret (2018–).

Moderklubb: Kärra (–2005).

Övriga klubbar: Önnered (2005–2009), Sävehof (2009–2017), Brest (2017–2018).

A-landskamper/mål: 105/221.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play