Loui Sand hyllas efter modiga beslutet. Foto: Bildbyrån/kollage.

Sand hyllas efter beslutet: ”Glöm inte att du inte är ensam”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet. Landslagsstjärnan Loui Sand avslutar sin handbollskarriär för att ställa sig i kö för att få diagnosen könsdysfori. Ett beslut som har hyllats i sociala medier.

”Vi gillar DIG för den DU är”, är en av tusentals kommentarer på 26-åringens Instagram.

I går publicerade handbollsspelaren Loui Sand ett inlägg på sin Instagram med texten:

”Detta är jobbigt och samtidigt befriande att berätta för er. Jag har nu valt att lägga handbollskorna på hyllan för alltid. Jag har brutit mitt kontrakt med mitt klubblag Fleury. Klubben och tjejerna har varit helt underbara...”

Och reaktionerna efter nyheten har varit många. Drygt 7 500 personer har gillat bilden och kommentarerna är nu uppe i över 1 200 stycken.

Jenny Alm, Hanna Blomstrand och Isabelle Gulldén är några av Sands landslagskollegor som kommenterat inlägget med hjärtan.

Hyllas av den tidigare SDHL-målvakten

Flera andra idrottsprofiler har hyllat Loui Sands för modET att prata öppet om beslutet. Leon Reuterström, Leksandsmålvakten som i fjol gick ut med att han är transsexuell och väntade en könskorrigering, kommenterade Sands inlägg.

”Så grym och så stark, heja dig! Glöm inte att du inte är ensam”, skriver han.

Även Anton Hysén har kommenterat inlägget.

”Du är en förebild! Världens bästa Loui. Fyfan vad du är bra! Så stolt”, skriver han.

– All kärlek jag fått på Instagram och Facebook, privata meddelanden och vanliga meddelanden, det är helt obeskrivligt. Jag förstod att det här skulle skrivas i media, men den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig. Jag blir jätteglad, det går inte att beskriva, säger Sand till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.