”Hjälper mig att fokusera ännu mer på fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

En av landslagets allra mest rutinerade, Nilla Fischer, laddar för ännu ett stort mästerskap. Och att hon brinner för viktiga frågor både inom och utanför fotbollen ger henne styrka även som spelare.

– Det är så självklart för mig nu så jag tror att jag kan fokusera ännu mer på fotbollen när jag får jobba med de där frågorna också, säger hon till SVT Sport.

Det har varit en intensiv vår för Diamantbollenvinnaren, med flytten hem till Sverige efter åren hos tyska mästarklubben Wolfsburg. Men nu blickar Nilla Fischer rakt fram mot ännu ett stort mästerskap. Inte nödvändigtvis det sista, men kanske det hittills största. Och hon längtar till avspark i Frankrike.

– Jag älskar de här matcherna. Det är dessa matcher som jag känner att det är då jag är som bäst, och jag älskar utmaningen i att det gäller allt eller inget.

Damlandslaget i fotboll

Det är också när det gäller som mest som Fischer känner att hon kan lita på sin prestation. Försvarsklippan tycker att hon är klokare idag än för ett par år sen.

”Känner stort ansvar som förebild”

– Ja, med erfarenhet kommer oftast en vishet.

Brinnande engagemanget ger kraft på planen Nilla Fischers brinnande engagemang i frågor om jämlikhet, hbtq, människors lika värde innebär för henne inte nåt delat fokus att hantera, utan snarare en helhet som hon säger ger kraft även som spelare.

– Ja möjligheten att uttrycka mig och ha också nånting annat som jag brinner för hjälper mig tycker jag i fokusen kring prestationen på planen. Fokuset är viktigt att ha ju på fotbollen i första hand, men jag tror att de frågor jag brinner för hjälper mig verkligen i det arbetet.

Hur stort ansvar känner du?

– Det är klart jag känner ett ansvar som förebild. Jag vill verkligen uppmärksamma och förbättra alla förutsättningar för oss, och jag tar med glädje det ansvaret känner jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet