Madelen Janogy avgjorde på tilläggstid för Sverige i VM-genrepet. Foto: Bildbyrån

Vinst för Sverige i VM-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Med en vecka kvar till VM var dagens match mot Sydkorea ett sista test för Peter Gerhardssons landslag. Och det blev en vinst. Madelen Janogy gjorde matchens enda mål när hon stänkte in 1–0 på tilläggstid.

–Då tänkte jag: nu jäklar ska den sitta, säger hon till SVT Sport.

Sverige såg dock ut att ta ledningen redan efter drygt 20 minuter.

Kosovare Asllanis hörna hittade Stina Blackstenius panna och Kim Minjung i det sydkoreanska målet kunde inget göra. Men det blev ingen blågul ledning. Domare Florence Guillemin tyckte att Minjung störts, en bedömning som inte styrks av repriserna.

Damlandslaget i fotboll

– Det är klart att det är tråkigt att höra att det skulle blivit godkänt, det kändes som att det var en ganska fair duell. Det hade varit kul såklart att göra mål, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Även Sydkorea skulle få ett mål bortdömt. Linda Sembrant åkte på en tunnel men när Lee Geummin stötte in bollen bakom Hedvig Lindahl kom flaggan upp.

Sverige hade möjlighet att göra 1–0 på kontring med fem minuter kvar, situationen resulterade i stället i en olycklig kollision mellan Anna Anvegård och Minjung i det sydkoreanska målet. Båda spelade vidare de sista minutrarna men Minjung såg plågad ut. En skada på Minjung vore tungt för Sydkorea som vars första- och andramålvakt redan missar VM på grund av skada.

”Fantastisk känsla”

Men 1–0 skulle komma. I den första tilläggsminuten såg Madelen Janogy till att ge Sverige segern. Efter en snygg passning från Fridolina Rolfö kunde Janogy dribbla förbi de sydkoreanska försvararna och ge Sverige bästa möjliga uppladdning inför VM.

– Det är en fantastisk känsla, otroligt kul att få göra mål och att vi vinner matchen, säger Janogy till SVT Sport.

– Min tanke var att bidra med så mycket energi som möjligt, och att våga köra. Sen får jag en fantastiskt bra passning av Fridolina, kommer vältajmat och får första touchen förbi min försvarare och då tänkte jag: nu jäklar ska den sitta.

Sydkorea kommer att spela i grupp A och Sverige i grupp F i VM, som börjar om en vecka.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med matchen.

– Det är skönt att vinna, att få den enorma glädjen när vi gör målet, säger han till SVT Sport. Men det finns alltid sakter att jobba på.

– Allting. Delar i vårt försvarsspel i dag kände vi inte riktigt igen, vi var emellanåt lite för passiva i presspelet. Om det bara var i dag vet jag inte, men det är inte tillräckligt mot Chile. Sedan är det fortfarande i omställningslägen, vi var lite otydliga i vårt djupleds- och passningsspel. Man blir aldrig färdig men jag hoppas att vi kan bli lite bättre till Chile-matchen, säger förbundskaptenen.

SVT:s expert Frida Östberg om matchen:

Träningslandskamper

Sverige logo

Sverige

1 - 0

Sydkorea logo

Sydkorea

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 6854
Domare: Florence Guillemin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet