Janogy ska dribbla sig in i VM-laget: ”Det skulle vara så mäktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolåret avslutade Madelen Janogy som SM-guldspelare med Piteå. Det här året har hon startat med två raka samlingar med A-landslaget.

– Det är ett tecken på att man har presterat bra, så det är jättekul, säger Janogy till SVT Sport.

Mästarlaget Piteås ytterforward, med den speciella förmågan att bryta mönster, tar såklart med sig ökat självförtroende in i landslagsuppdraget, efter det allsvenska guldåret. Och väl på plats med blågult försöker hon fokusera så lite som möjligt på VM och pressen, och desto mer på att visa vem hon är.

– Jag vill visa att jag är en kreativ spelare som vågar utmana och driver på laget. Även i defensiven. Att springa mycket och vinna boll.

Damlandslaget i fotboll

En mot en-duellerna kan ge VM-plats

Landslagsdebuten skedde i Sydafrika i januari. Och hon spelade hela matchen när Sverige inledde Algarve Cup med storseger, 4-1, över Schweiz. I förlustmatchen mot Portugal var hon på bänken. Nu hoppas 23-åringen, med Falköpings KIK som moderklubb, på mer speltid när Algarve Cup avslutas på onsdag, med placeringsmatcherna. Och Janogy är rätt övertygad om vilken av hennes spetskvalitéer som skulle kunna ta henne hela vägen in i en mästerskapstrupp.

– Mina en mot en-dueller. Där är jag ganska stark och vågar utmana och driva. Det skulle jag säga är det som talar för mig.

”Det skulle vara så mäktigt”

Madelen Janogy vill vara här och nu, men på SVT Sports fråga vad det skulle betyda att få spela ett VM svarar hon med stor inlevelse, eftertryck och ett längtansfullt leende.

– Det skulle vara så mäktigt om man fick chansen att spela ett VM. Verkligen. Det är någonting man drömt om sen man var liten. Och som man har som ett mål, så det hade varit otroligt kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet