Gabriel ”Gabigol” Barbosa blev stor hjälte i finalen för sitt Flamengo Foto: TT Nyhetsbyrån

Flamengo vann Copa Libertadores efter galen vändning

Uppdaterad
Publicerad

Det var brasilianska Flamengo mot argentinas River Plate i Sydamerikas variant av Champions League. River Plate kontrollerade matchen med en 1-0-ledning fram tills den 89:e minuten när Gabriel ”Gabigol” Barbosa kvitterade matchen. Och istället för förlängning så fullbordade samme ”Gabigol” vändningen när han utnyttjade slarvigt argentinskt försvarsspel och dunkade in avgörandet.

Estadio Monumental i Lima var skådeplatsen och framför en publik i extas tog Flamengo från Rio de Janiero sin andra Copa Libertadores-titel genom tiderna. Stor hjälte blev Gabriel Barbosa mer känd som ”Gabigol”. Den 23-årige anfallaren gjorde skäl för sitt smeknamn när han på egen hand vände ett 1-0-underläge för Flamengo i slutminuterna av finalen.

Regerande mästarna River Plate från Buenos Aires såg ut att kontrollera hem en seger till Argentina men efter vinsten i förra årets stökiga final mot Boca Juniors så blev det en sur förlust i år.  

Slagit målrekord i Brasilien

”Gabigol” har tagit en avig väg till finalhjälte. Anfallaren är på lån i Flamengo från Inter som la stora pengar på anfallaren under sommaren 2016. Men i Italien lossnade det aldrig för brasilianaren som efter ett gäng lånäventyr återvände till brasilianska Serie A och storlaget Flamengo. I Rio har det gått desto bättre och för en dryg vecka sedan slog Gabigol Zicos 38 år gamla målrekord för en säsong i Flamengo när han smällde in sitt 21 mål för säsongen. Och nu kan alltså 23-åring även titulera sig Sydamerikansk mästare efter en avgörande insats i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.