Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kaosartat vid presidentpalatset när fansen skulle säga adjö till Maradona. Foto: Nyhetsbyrån TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kaos vid presidentpalatset – polisen sköt med gummikulor

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter obduktionen som fastställde att Diego Maradona avled av en hjärtattack fördes kroppen i en kista till presidentpalatset i Buenos Aires.

När tusentals skulle ta farväl uppstod kaos – polisen sköt gummikulor mot fansen.

Norska VG är på plats och uppger att flera uppges ha blivit skadade.

Portarna till presidentpalatset Casa Rosada, draperad i de blåvita argentiska färgerna, ett bildspel på Maradona och ett stort svart sorgband vid entrén, som öppnades klockan 06.15 i morse lokal tid (10.15 svensk tid). Argentinska tidningen Clarin flashade om Maradonas död i går 17.06 svensk tid.

Under stort säkerhetsuppbåd av både polis, militär och regeringspersonal slussades de köande människorna, de flesta i munskydd, in med ett visst avstånd för att passera den slutna kistan, där de inte fick stanna, som var draperad i den argentinska flaggan och tröja nummer 10. Många av fansen bar fotbollströjor, de flesta i landslagets färger. Under dagen samlades ett hav av blommor och minnessaker som fansen kastat över till kistan, en hög som blev större och större.

Polis sköt tårgas

Det rådde inget coronaavstånd mellan fansen som trängdes. Polisen försökte med avspärrningar stoppa folkmassan och använde både tårgas och sköt gummikulor, samtidigt som vissa fans lyckades ta sig in i presidentpalatset via det som var tänkt som utgången för de sörjande. Maradonas kista flyttades till ett annat rum i presidentpalatset.

– Du bara måste vara här, det finns inte en chans att det inte skulle ske. På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, sade Marcelo Gades, en av de sörjande som köade för att ta ett sista farväl.

Lagmedlemmar från 1986 visade sin respekt

Innan den officiella ceremonin samlades familjen med barn och ex-fruar i spetsen. Det blev även besök av lagmedlemmar från 1986-laget som tog VM-guld i Mexico City under ledning av Maradona som valdes till turneringens bäste spelare.

Även Carlos Tevez, som precis som Maradona har ett förflutet i Boca Juniors, dök upp för att visa sin respekt. Bocafansen Barrabravas var givetvis också där.

Allra först i kön stod Nahuel de Lima, stödd på kryckor.

– Han gjorde så att Argentina blev känt över hela världen. Den som pratar om Maradona pratar även om Argentina. Diego är folket. I dag spelar olika spelartröjor eller politiska flaggor ingen roll. Vi har kommit för att ta adjö till den store som gav oss så mycket glädje, säger Lima enligt AP.

Kistan ska senare under torsdagen föras till Bella Vista-kyrkogården i utkanten av huvudstaden.

Presidenten har utlyst tre dagars landssorg i Argentina. Maradona blev 60 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer