Foto: Bildbyrån.

Förbannelsen – världsmästarna utslagna igen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de fem senaste världsmästarna har inte gått vidare från gruppspelet i VM. Tyskland såg till att förbannelsen lever vidare.

Ett uddlöst Tyskland, där mittbacken Mats Hummels var närmast att spräcka nollan, föll mot Sydkorea med 2-0.

Därmed är tyskarna utslagna och en förbannelse är vid liv. För fjärde gången på fem slutspel åker nämligen regerande världsmästarna ut i gruppen.

2002 kom Frankrike med ett favoritskap i ryggen, men utan Zinedine Zidane i premiären. Där knockades man av Senegal och utan att ha gjort mål åkte man ut efter tre matcher.

2010 hade ett ringrostigt Italien problem från start och det blev inte bättre ju längre turneringen led. Paraguay och Slovakien gick vidare. Italien blev sist i gruppen utan att ha vunnit en match.

2014 hade Spanien två raka EM-guld i bagaget, men de regerande världs- och Europamästarna demolerades av Nederländerna och Chile. Det blev respass redan efter två matcher.

Enda gången på 2000-talet som världsmästarna inte åkte ut i gruppen var 2006. Då gick Brasilien till kvartsfinal, men en mästerlig Zidane ledde Frankrike till seger.

Gemensam nämnare för alla utslagna världsmästare på den här sidan millennieskiftet är att de alla kommer från Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.