Foto: Bildbyrån

Förbundet välkomnar VM-pengar: ”Satsar på barn och ungdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog sig till kvartsfinal i VM och kan räkna med klirr i kassan.

– Vi har inte summerat VM rent ekonomiskt, men kommer bland annat säkerställa bra ledarskap för våra barn och ungdomar, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Sverige vann sin grupp i fotbolls-VM, följde upp med att slå ut Schweiz och föll mot England i kvartsfinal.

En placering bland de åtta bästa innebär att man kan räkna in runt 145 miljoner kronor, även om summan inte är offentliggjord.

Herrlandslaget i fotboll

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand resonerar kring intäkten.

– Vi har inte summerat VM rent ekonomiskt ännu. Alla som varit involverade på något sätt har välbehövlig vila, eftersom det varit intensivt både inför och under VM. Under hösten kommer vi att titta på hur vi kan använda och hushålla med pengarna, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Vad vi ska göra med pengarna är något vi beslutar i olika satsningar inom svensk fotboll. Det finns områden där vi behöver göra ännu mer, bland annat satsa på att säkerställa bra ledarskap för våra barn och ungdomar, men också jobba ännu bättre med spelarutbildning. Det rör alltså områden både på och utanför planen.

Skulle du säga att VM var över förväntan?

– Fortfarande finns en viss besvikelse över att vi åkte ut mot England. Vi vill ju vinna alla matcher vi spelar. Ser vi tillbaka på allt med lite distans kan vi dock se att (förbundskapten) Janne (Andersson) och laget har gjort något väldigt bra, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Jag bedömer resan från VM-kvalet till matchen mot England. Det är så jag försöker summera helheten. Det gör att det känns väldigt bra, att vi har något att bygga vidare på, och samtidigt är vi medvetna om att det kan handla om små marginaler hela vägen.

Internationella fotbollförbundet (Fifa) släpper snart en uppdaterad ranking av världens landslag. Det är oklart vilken placering Sverige landar på.

– Vi får se hur VM har påverkat. Det är ju ingen nackdel att vi har med oss resultaten som vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet