Peter Gerhardsson. Foto: TT

Gerhardsson: ”Vill att alla lämnar hela och friska”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan komma att utnyttja alla sex byten mot Österrike.

Inte minst eftersom de damallsvenska spelarna inte är i säsong.

– Vi vill att alla spelarna åker härifrån hela och friska och fortsätter att konkurrera om en OS-plats, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Landslagslägret på Malta, med landskamper mot såväl Österrike som Malta, är efterlängtat för laget under det rådande världsläget.

Tiden ihop är knapp inför OS som avgörs i sommar och där Blågult har ett silver från 2016 att försvara.

Damlandslaget i fotboll

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har stor respekt för att flera spelare inte är i säsong och belastningen är något han och ledningen lägger stor vikt vid.

– Vi har sex byten och det är mycket möjligt att blir sex byten. Det är många allsvenska spelare som inte har spelat 90 minutersmatcher kontinuerligt och det kommer vi att ta hänsyn till. Belastningsdelen är viktig. Vi vill att alla spelarna åker härifrån hela och friska och fortsätter att konkurrera om en OS-plats, säger han.

Högt tempo för flera debutanter

Om någon av debutanterna i truppen (Rosa Kafaji, Hanna Lundkvist och Josefine Rybrink) kommer att få speltid låter han vara osagt. Chansen finns – men han poängterar också att nivån är helt ny för några vilket syns.

– Det kommer ge sig mer tror jag. I vissa delar när tempot dras upp kan det vara skillnad. En del spelare uttrycker själv när de kommer från en miljö som inte är som den här att det går väldigt snabbt, säger Gerhardsson.

SVT sänder Sveriges möte med Österrike 15.00 i eftermiddag och matchen mot Malta på tisdag.

Träningsmatch mellan Österrike och Sverige

Var: Hibernians Ground, Malta.

När: Fredag klockan 15.00.

Tv: SVT1 och SVT Play.

Sveriges lag: Peter Gerhardsson har inte gått ut med någon startelva men har hintat om att de mer erfarna spelarna kan prioriteras i matchen.

Skadan: Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani har anslutit till Malta men kommer inte att spela. Hon tränade under torsdagen men är fortfarande inte helt kurerad från sin hjärnskakning.

Debutanterna: Sex svenskor kan få göra sin första landskamp: Emma Holmgren, Johanna Rytting Kaneryd, Amanda Nildén, Josefine Rybrink, Rusul Rosa Kafaji och Hanna Lundkvist.

Matchen är årets första landskamp för Sverige. Ytterligare två samlingar kommer att anordnas innan sommarens OS i Tokyo.

Sveriges trupp:

Målvakter: Emma Holmgren (Eskilstuna), Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl, (Atlético Madrid).

Försvarare: Linda Sembrant (Juventus), Emma Kullberg (BK Häcken), Amanda Ilestedt (Bayern München), Nilla Fischer (Linköping), Josefine Rybrink (Kristianstad), Hanna Glas (Bayern München, Amanda Nildén (Eskilstuna).

Mittfältare och anfallare: Julia Roddar (Washington Spirit), Caroline Seger (Rosengård), Filippa Curmark (BK Häcken), Nathalie Björn (Rosengård), Kosovare Asllani (Real Madrid), Loreta Kullashi (Eskilstuna), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Lina Hurtig (Juventus), Olivia Schough (Rosengård), Mimmi Larsson (Rosengård), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Stina Blackstenius (BK Häcken), Fridolina Rolfö (Wolfsburg), Hanna Bennison (Rosengård), Rusul Rosa Kafaji (AIK), Hanna Lundkvist (Hammarby), Filippa Angeldahl (BK Häcken), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken).

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet