Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Förre förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Den förre förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson har gått bort i en ålder av 87 år.

Efter en tids sjukdom somnade Lars Arnesson in på natten till söndag. Nu sörjer hela familjen.

– Han var älskad och kommer att bli saknad av mamma, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Han skojade så med personalen in i det sista, han var skojfrisk och snäll mot allt och alla, säger dottern Tina Hackzell Arnesson till Aftonbladet.

Han var svensk förbundskapten 1980-85. 1977–1978 tränade han Östers IF som tog hem Svenska Cupen 1977 samt tog SM-guld 1978, vilket ledde fram till landslagsuppdraget.

”Har försonats med mitt öde”

– Jag upplevde många glädjestunder, som spelare, tränare och förbundskapten. Men besvikelsen över att vi inte nådde ett VM-slutspel under mina år gör sig fortfarande påmind, ibland. Vi missade två gånger, den sista kändes det som om makterna var emot mig och spelarna. Jag har i någon mån försonats med mitt öde. Jag lärde mig att lycka inte kan beställas, fotbollen är lika nyckfull som livet självt, sa Lars Arnesson i en intervju med Aftonbladet 2011.

Profilen Thomas Ravelli hade Arnesson som tränare och förbundskapten under flera år.

– Laban var ju väldigt ödmjuk och snäll innerst inne. Men det kom aldrig fram riktigt i medier. Eftersom framgångarna i landslaget uteblev fick han väldigt mycket kritik. Ännu mer kritik än vad dagens ledare får. Då kommer de fina sidorna inte riktigt fram, säger förre landslagsmålvakten Thomas Ravelli, som spelade i Öster och i landslaget under Arnesson, till TT.

fAKTA Lars ”LaBAN” aRNESSON:

Född: 20 februari 1936 i Sandviken.

Klubbar som spelare: Sandviken, Djurgården.

Klubbar som tränare: Skövde AIK, Kalmar FF, Öster, Djurgården.

Landslag som tränare: U21 och A-laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.