Fridolina Rolfö och Dejan Kulusevski utsedda till Årets anfallare Foto: Bildbyrån

Kulusevski och Rolfö utsedda till årets forward: ”Hedrad”

Uppdaterad
Publicerad

Dejan Kulusevski och Fridolina Rolfö har utsetts till årets forward av det svenska fotbollförbundet.

Kulusevski får priset för första gången i sin karriär och för Rolfö var det tredje raka utmärkelsen.

– Jag känner mig tacksam och hedrad, säger Rolfö till Aftonbladet.

Efter en stark säsong i ett av världens bästa klubblag (Barcelona), och flera fina insatser i det svenska landslaget, har Rolfö blivit utsedd till årets forward.

– Det känns superkul! I år har jag inte gjort så mycket mål, men jag känner mig väldigt glad över att få det här priset när jag tittar på vilka fantastiska spelare som också var nominerade, säger Rolfö till Aftonbladet.

Bland herrarna så prisades 22-åringen Dejan Kulusevski för sina imponerande insatser i Tottenham och landslaget.

– Det år jag haft i Premier League har varit fantastiskt. Jag är så glad och lyckligt lottad över att vara i Tottenham och jag ser otroligt mycket fram emot vad vi kan åstadkomma framöver, både i klubblag och landslaget, säger han till Aftonbladet.

Forsberg och Asllani årets mittfältare

När det gäller årets mittfältare så prisas Emil Forsberg och Kosovare Asllani av förbundet.

Leipzigspelaren Emil Forsberg valdes till årets mittfältare för andra året i rad och för femte gången totalt i karriären. 31-åringen har varit en matchvinnare i ett landslag som i år haft många skador och inte lyckats med försöket att byta spelsystem till 4-3-3. Och i klubblaget Leipzig var det så rörigt att Forsberg var nära att byta klubb.

– Det är klart att det var en situation som inte var optimal där i augusti och det visste klubben om. Men de försäkrade mig om att jag ska stanna och att saker och ting kommer att ändras, och då stannade jag, säger han till Aftonbladet.

Kosovare Asllani får priset som årets mittfältare för andra gången, första gången var 2017. Hon har också utsetts till årets anfallare 2019. Asllani har i år bytt klubb från Real Madrid till Milan. Och i EM i somras stod hon för starka insatser när landslaget tog sig till semifinal.

”Det har varit ett väldigt intensivt och händelserikt år. Personligen har jag njutit av att spela fotboll under året och jag tycker att jag har ett starkt år bakom mig både i klubblagen och landslaget, även om vi i landslaget hade velat gå hela vägen i somras. Men på det individuella planet tycker jag att jag presterat bra, jag nöjd med året”, säger hon till förbundets webbplats.

KLIPP: Kosovare Asllani tvåmålsskytt mot Juventus (från 22 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kosovare Asllanis två mål mot Juventus. Foto: Youtube

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.