Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jane Björck

Allsvenska försvarsduon drömmer om en VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

Stina Lennartsson och Anna Sandberg är två av de allsvenska spelare som just nu är på januarilägret med a-landslaget på Algarvekusten i Portugal. Två försvarare som hoppas på att just deras specifika spetskvalitéer ska bära ända in i en VM-trupp i sommar.

– Fantastiskt kul att få känna på den här miljön, säger Anna Sandberg till SVT Sport.

Stina Lennartsson var med i landslagstruppen under höstens landskamper, men har inte debuterat än. 25-åringen, som kämpat sig tillbaka efter två korsbandsskador, imponerade stort ifjol med topplaget Linköping.

– Gör man det bra i klubblaget får man uppmärksamhet och det syns, och det är det jag ska försöka bidra med precis som förra året, så får vi se hur långt det räcker. Men jättekul med VM-år och en dröm att få vara med där, säger Stina Lennartsson till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Hennes spelstil lyfts ofta som tuff och internationell, och hon förstår det.

Känner stolthet över att ha kommit tillbaka

– Jag har spelat med pojkar nästan hela livet, tills jag var 15-16, så jag har fått med mig en väldig tuffhet från den tiden, och sen har jag alltid haft min speed sen jag var liten, och kunnat bygga vidare på den.

I klubblaget spelar du i en wing-position. Det kan skilja sig en del från rollen här i landslaget?

– Ja här blir det mer en fyrbacksroll. Lite mer defensivt tänk än vad det är hemma i Linköping, där det är full gas. Jag vet att de ser det som positivt att man som spelare kan användas på flera olika positioner. Så högerback, högerytter, wing. Det passar mig väldigt bra alla positioner.

Stina Lennartsson känner stolthet över att ha lyckats komma tillbaka efter ytterligare en tung korsbandsskada. 

– Det är det här man haft som mål hela tiden när man har suttit på rehab-cykeln månad efter månad, att man vill vara en av de bästa i Sverige, och vara det på sin position. Jag har kämpat och slitit, och jag är glad att det har gett resultat.

Första samlingen för Sandberg

Anna Sandberg: ”Det gäller ju att visa vad man vill”

För 19-åriga Anna Sandberg är det här den första samlingen med a-landslaget. Hon lämnade Kif Örebro för Häcken mitt under säsongen ifjol, och den löpstarka, kvicka vänsterbacken visade direkt sin kapacitet i Champions League.

– Ja det är lite speciellt att få gå ut och möta PSG, att få gå ut till Champions League-låten, inget man trodde för ett år sen. Det är otroligt lärorikt alltihopa och det är det som är så himla roligt också. Jag försöker bara ta vara på, och njuta av, stunden, berättar hon för SVT Sport.

Det har hänt mycket på kort tid för Anna Sandberg. Hon säger att hon aldrig kunnat tänka sig allt detta för ett år sen. Och hon är glad för de möjligheter hon nu fått, både med klubblaget Häcken och landslaget. 

– Det är fantastiskt kul att få känna på den här miljön. Det har varit en dröm sen jag var liten. Det betyder väldigt mycket det här. Det gäller ju att visa vad man vill och våga ta för sig.

Du tar kliv framåt, men har faktiskt backat i position, från mittfältet till ytterbacken. Hur har det varit?

– Ja, jag var tänkt som yttermittfältare i Kif Örebro. Men tränaren Rickard Johansson såg väl potential i mig som ytterback. Och jag är väldigt tacksam att han gav mig den chansen. Det är en väldigt rolig position. Jag tycker att man blir involverad i spelet mer.

Du känner att du har hamnat rätt?

– Ja, jag tycker att jag får ut mina egenskaper mer. Både defensivt och offensivt.

Förbundskapten Peter Gerhardsson tycker att alla som är med här ska kunna drömma om att ta en plats till VM i Australien/Nya Zeeland i sommar. Att det faktiskt kan bli verklighet bara månader efter en första landslagsuttagning.

– Det är alltid spelare som peakar under en kortare tid. Vi hade Madelen Janogy 2019 inför VM, som var med första gången i Sydafrika, i början av året, som sen blev VM-spelare. Så det finns alltid såna exempel.

Se hela reportaget från Algarve

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Lennartsson och Anna Sandberg hoppas på VM. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet