Roland Nilsson och Robin Tihi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Försvarstalangen Robin Tihi nobbar det svenska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

AIK:s lovande mittback, Robin Tihi, nobbar det svenska landslaget – för det finska.

– Det är alltid tråkigt när de väljer någonting annat, säger Sveriges U21-förbundskapten, Roland Nilsson till SVT Sport.

Robin Tihi, 18, har tidigare gjort landskamper för Sverige på P17-nivå. Men nu meddelar det finska fotbollförbundets på sin hemsida som man kan läsa att försvarstalangen är uttagen för att spela för dem.

– Han spelar mycket i AIK och har nu valt att representera Finland. Han är med för första gången och han är en intressant och smart spelare, säger förbundskapten Juha Malinen.

Robin Tihi har, som Malinen konstaterar, fått gott om speltid i AIK den här säsongen. Sveriges U21-förbundskapten Rolan Nilsson har nåtts av nyheten att Tihi nobbar Sverige.

– Han var med i vår bruttotrupp, han var också med i Finlands och jag tror att han också var med i Marockos bruttotrupp. Det är som vi har diskuterat tidigare att det är upp till spelarna själva att välja. Tihi valde Finland, men han har fördelen att han inte spelat med U21 där tidigare, därför finns det fortfarande en öppning för att spela med svenska landslaget framöver, säger Nilsson.

Vad säger du om att han inte väljer Sverige?

– Han var med i vår bruttotrupp så det är en spelare som vi har haft koll på och tyckt varit intressant. Det är alltid tråkigt när de väljer någonting annat, men det är samtidigt spelarna själva som ska känna att det känns rätt för dem.

”Då är han fast”

Enligt Nilsson finns det möjlighet för Tihi att byta U21-landslag en gång, vilket gör att Nilsson håller den svenska dörren öppen.

– Tihi har inte spelat någonstans innan vad jag vet då han inte varit med i våra landslag och spelat tävlingsmatch. När han nu spelar med Finland har han rätt att byta en gång. Spelar han dock med a-landslaget, då är han fast.

KLIPP: Tihi gjorde succédebut för AIK (16 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.