Sportchefen: En speciell jargong – får inte vara för smarta

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 januari är det premiär i SVT för första avsnittet av ”Här kommer Degen”. En dokumentärserie i åtta delar om den lilla bruksorten Degerfors och ortens stolthet, fotbollslaget. En speciell plats i Fotbollssverige.

– Det är en speciell jargong i Degerfors, det får inte vara för smarta människor som kommer hit, säger sportchefen Patrik Werner i dokumentären.

I den här serien följer SVT klassiska Degerfors IF i deras comeback i fotbollsallsvenskan under 2021.

En klubb som ekonomiskt inte konkurrerar på samma villkor som storklubbarna i ligan. Exempelvis omsätter Degerfors drygt 20 miljoner kronor – medan de regerande mästarna Malmö FF omsätter 251 miljoner.

SVT Sport

Degerfors konkurrerar med andra värden – och vill hålla sin lokala prägel på truppen.

Det första avsnittet handlar bland annat om klubbens värvningsstrategi. I bilen på väg till ett värvningsmöte berättar sportchefen Patrik Werner lite skämtsamt om vad de söker:

– Vi vill ju helst ha spelare från Degerfors i truppen, och får vi inte det så från så nära som möjligt. Det är en speciell jargong i Degerfors. Det får inte vara för smarta människor som kommer hit. Det måste klicka på något sätt.

Och det handlar också om att passa in rent intellektuellt och socialt när klubben värvar nya spelare.

– Vi hade en kille från Skövde som var och provtränade en gång, och han läste på Chalmers i Göteborg. Jag sa direkt, att det där är ju kört. Han hade ju inte haft någon att prata med i omklädningsrummet, berättar Werner och skrattar.

Se avsnittet i sin helhet, och mer av Degerfors IF i ”Här kommer Degen” när serien har premiär den 13 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet