Sevilla vann Europa League –klubbens sjunde titel i turneringen. Foto: Bildbyrån

Sevilla tog sin sjunde Europa League-titel – har aldrig förlorat en final

Sevilla supersvit i Europa League-finaler håller i sig. Laget vann straffläggningen mot Roma med 4-1 (1-1 efter ordinarie tid och 5-2 totalt) efter att Gonzalo Montiel fått två chanser att avgöra i Budapest.

– Det är en fantasisk känsla även om vi inte spelade vår bästa match. Det var en besvärlig match men laget kämpade ända till slutet och jag är stolt över mina lagkamrater. Nu får vi spela Champions League, säger Sevillas inbytte Erik Lamela till TV6.

Sevilla fick börja straffläggningen inför den egna vitskrudade klacken. De satte sina tre första straffar medan Roma drog på sig två missar. När det var dags för argentinaren Gonzalo Montiel som avgjorde VM-finalen hade han chansen att avgöra.

Europa League

Han missade sin straff men fick en till chans efter VAR-ingripande och gjorde vid andra tillfället inga misstag och flera fans tog sig in på planen för att fira när klockan tickat ett par minuter över midnatt.

Därmed sprack Roma-tränaren Jose Mourinhos svit i Europa-finaler. Han hade vunnit alla fem han deltagit i som tränare – innan nattinén i Budapest.

Roma hade en ribbträff på elva minuters tilläggstid

Det var en utdragen historia med långa tilläggstider. På elva minuters tilläggstid av den andra förlängningskvarten nickade Romas Chris Smalling i ribban efter att bollen tagit en hög båge och det gick till straffar.

Med kvarten kvar föll Sevillas Lucas Ocampos dramatiskt i straffområdet i en närkamp med Roger Ibanez. Händelsen VAR-granskades och det visade sig att det inte varit kontakt och domaren viftade avvärjande efter att ha tittat på tv-skärmen.

I den sjätte tilläggsminuten av ordinarie tid hade Sevilla en trippelchans men matchen gill förlängning.

I början av andra halvlek kvitterade Sevilla till 1-1 efter att Romas Gianluca Mancini fått bollen på låret och stött den i eget mål efter ett inspel från kanten.

Sevilla har rekordet i antalet vinster i Europa League-finaler (Uefa-cupen), som spelats sedan 1972 med sju stycken. Det anmärkningsvärda med Sevillas mäktiga segerrad är att första segern kom först 2006.