Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef). Foto: Bildbyrån

Fotbollen gläds åt nya beskedet: ”Det vi önskat”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade idag nya förslag för att så småningom kunna välkomna mer publik till Sveriges idrottsarenor.

Ett välkommet beskedet menar svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

– Det är bara att hoppas att vi får komma in från avbytarbåset nu, säger Enquist.

Om mindre än två månader startar den svenska elitfotbollen men ännu vet inte klubbarna om det blir ännu en säsong utan publik eller inte. Men ett steg närmare supportrar på läktarna kom idag.

Enligt regeringens nya förslag ska evenemang och allmänna sammankomster regleras efter fyra kategorier: inomhusevenemang, inomhusevenemang med sittplatser, utomhusevenemang och motionslopp.

”Precis det vi önskat”

Regeringen har också bett Folkhälsomyndigheten att utfärda mer detaljerade föreskrifter där man tar hänsyn till en arena eller en anläggnings storlek.

Ett glädjande besked för elitfotbollen.

– Det är precis det här vi önskat och arbetat för en ganska lång tid. Det är bra att man jobbar för att alla verksamheter ska kunna falla in under pandemilagen och ges en möjlighet att ha en anpassad lösning. För det kan vi, säger Mats Enquist till SVT Sport.

Vill ha möte med FHM

Nu måste man få chansen att samtala med Folkhälsomyndigheten som tar regleringen vidare menar Enquist.

– Vi siktar nu på att visa upp våra lösningar. Vi har en enorm möjlighet att göra flexibla lösningar men vi måste få prata med Folkhälsomyndigheten om det naturligtvis.

Enquist förklarar att det redan finns planer för hur de olika klubbarna skulle kunna hantera publik på plats.

– Vi har själva tagit fram ett antal lösningar som är anpassade utifrån olika arenatyper och utifrån olika smittolägen. Vi har olika matriser med åtgärder så vi kan match för match ändra skyddsåtgärder beroende på smittan. Vi har väldigt stor förmåga att göra anpassningar.

Bland annat Malmö FF har gjort en analys av sina matchdagar. Hur supportrarna reser till arenan och hur publikflödet kan se ut. Ett exempel på hur fotbollen förbereder sig.

”Ligger i startgroparna”

Men det är som sagt bara månader kvar till premiären.

– I normala fall säljer man biljetter redan nu. Det går inte att göra när man inte har en aning om vad som gäller. Så ju fortare vi kan få några ramar att gå efter desto bättre, säger Mats Enquist.

– Vi ligger i startgroparna. Vi är redo att ta ett stort ansvar. Det är bara att hoppas att vi får komma in från avbytarbåset nu, säger Mats Enquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.