Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef). Foto: Bildbyrån

Fotbollen kritisk mot publikförslag: ”Hoppas att regeringen tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten föreslår upp till 500 sittande i publiken på arenorna. Svensk elitfotboll (Sef) hade hoppats på mer och är kritisk till förslaget.

– Vi hoppas att regeringen tar ansvar nu, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Fotbollsklubbarna blöder ekonomiskt på grund av restriktionerna som finns för de allmänna sammankomsterna. I dag meddelade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell att man i ett remissvar föreslår ett tak på 500 personer på sittande arrangemang. Svensk elitfotboll är mycket kritisk till föreslaget.

– Det var lite omtumlande får jag säga. Vi kände en förhoppning i går då Anders Tegnell (statsepidemiolog) sa att man jobbade efter en generell takhöjd och pekade på 30-40 procent av arenans kapacitet skulle vara ett nyckeltal. Men sedan i dag kom någonting helt annat med en gräns på 500 personer som vi har väldigt svårt att förstå. 500 i en liten källarlokal jämfört med Friends arena, det är klart vi kan hantera smittskyddsfrågorna på helt olika sätt beroende på vilket evenemang det är, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist och fortsätter:

– Då man sätter ett absolut maxtak som rekommendation då omöjliggör det att jobba efter smittskyddsråden, och det begriper inte vi. Jag hoppas att vi får en dialog om det här. Det är lite svårt att förstå.

”Hoppas regeringen tar ansvar”

Mats Enquist hoppas nu att regeringen lyssnar på fotbollen och inte beslutar om ett tak på 500 personer.

– Vi hoppas att regeringen tar ansvar nu. Det är ju ändå så att det inte är Folkhälsomyndigheten som styr Sverige, utan det är regeringen. Det är samma regering som stiftat den förordning som just nu begränsar offentliga tillställningar. Det är också regeringen som har ett ansvar att diskutera hur man kan gå tillbaka. Jag hoppas att alla tänker till nu för att sätta ett absolut tak känns jättekonstigt, säger han.

Öppnar upp för fler

Folkhälsomyndigheten öppnar däremot senare för att släppa in fler än 500 personer.

– Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade, anvisade sittplatser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan de som sitter. Sedan följer vi upp det hela efter någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

KLIPP: Ingen publik tillåten – men närmare 300 på plats i Västervik (19 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.