Håkan Sjöstrand. Foto: Bildbyrån

Sjöstrand om publikbeskedet: ”På landskamper kan vi ta emot betydligt fler”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens nya publikbesked till idrotten öppnar nu för att upp till 500 personer kan släppas in på arenorna. Men på Svenska fotbollförbundet är man inte helt nöjda – man menar att det måste göras skillnad på större och mindre arenor.

– På våra landskamper exempelvis kan vi ta emot betydligt fler på ett smittsäkert sätt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT.

Sedan mars 2020 har max 50 personer fått delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Regeringen har tidigare föreslagit att gränsen ska höjas, men fortfarande ha ett tak. Folkhäslomyndigheten föreslår nu att gränsen ska höjas till 500 personer, med ett avstånd på en meter mellan varje person.

– Det är bra att man har tittat på avståndsdelar, det känns ju klokt och genomtänkt på alla sätt och vis, säger Håkan Sjöstrand men fortsätter:

Corona och idrott

– Sedan anser vi att begränsningen i publik ska uttryckas i en väl avvägd procentsats, kopplat till arenans förutsättningar och den infrastruktur som finns runtomkring.

– Tar du exempelvis Friends Arena så har du en infrastruktur och helt andra utrymmen som skiljer sig till exempel från Skytteholms IP som ligger alldeles bredvid. Sådana aspekter tycker vi är viktiga att ha med sig.

Små lag ute på landsorten, vad kan det här betyda för dem?

– Där finns det ju naturligtvis ett stort värde och är betydelsefullt att en förening kan ta in 500 åskådare. Men på våra landskamper exempelvis kan vi ta emot betydligt fler på ett smittsäkert sätt.

SE MER: FHM:s nya besked till idrotten: Kan släppa in 500 personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet