• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Foto: TT Nyhetsbyrån

FHM:s nya besked till idrotten: Kan släppa in 500 personer

Uppdaterad
Publicerad

Här är Folkhälsomyndighetens nya besked till idrotten: 500 personer kan släppas in på arenorna. Det är FHM:s remissvar sedan regeringen öppnat för att höja gränsen för folksamlingar från den 1 oktober.

– Förslaget handlade framför allt om arrangemang med numrerade sittplatser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

I dag kom Folkhälsomyndighetens remissyttrande på ändringar i det tillfälliga förbudet mot sammankomster på över 50 personer. FHM skriver att avståndet som rekommenderas är en meter och antalet tillåtna deltagare rekommenderas vara 500 personer.

– Förslaget handlade framför allt om arrangemang med numrerade sittplatser. Vi tycker i grunden att det är ett bra förslag. Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500. Att man sprider ut publiken där så att det är minst en meter mellan de som sitter där, säger Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Corona och idrott

Sedan mars 2020 har max 50 personer fått delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Regeringen har tidigare föreslagit att gränsen ska höjas, men fortfarande ha ett tak. Folkhäslomyndigheten föreslår nu alltså att gränsen ska höjas till 500 personer – men den kan höjas ytterligare.

Damberg: ”Regeringen återkommer med besked”

– Sedan följer man upp det här efter någon månad och ser om det möjligen kan finnas möjlighet att öka publikmängden ytterligare från de här 500 till högre nivåer. Det är vårt svar på den promemorian som har kommit från Socialdepartement. Sedan får vi se när och hur de tar det vidare.

När det kan bli aktuellt att släppa in 500 personer på arenorna är nu upp till regeringen. Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar FHM:s remissvar i ett sms till SVT Sport.

”Vi välkomnar FHM:s remissvar som självklart väger väldigt tungt. Vi väntar nu på de andra remissinstanserna och regeringen återkommer med besked”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet