Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jakob Forssmed (KD) om ordningsstörningarna. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Fotbollen mötte regeringen: Ny kamerateknik verktyg mot ordningsstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra säsongen med allt för mycket ordningsstörningar mötte de stora fotbollsorganisationerna regeringen i dag.

– Maskeringen är ett grundproblem och kameror är en nyckel för att lösa det, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) som har idrottsansvar till SVT.

När polisen i veckan beskrev läget i svensk fotboll fastnade man för två problem: maskeringar på läktaren och utskjutande pyroteknik.

– Vi utreder skärpta straff för maskeringsförbud, att arenor och klubbar ska kunna dela bilder och bättre kamerateknik, där man bland annat kan se igenom tyg, säger Forssmed (KD).

Nytt för den kommande säsongen är att arenor kan dela bilder med klubbarna i jakten på att komma åt ordningsstörningar. Dessutom vill Forssmed att klubbarna ska agera mer bestämt för att själva stänga av våldsamma fans.

– Man kan göra arrangörsavstängningar utan domstolsbeslut. Viktigt att alla klubbar tar sitt ansvar, säger Forssmed som nåtts av uppgifter att vissa klubbar bromsar utvecklingen mot tuffare tag mot våldsverkare.

”Där kan jag känna en viss oro”

– Vissa mediauppgifter gör gällande att vissa klubbar bromsat och vi får inte ha en ordning att de som vill minst får styra. Där kan jag känna en viss oro, säger Forssmed och betonar att det inte får bli en säsong som den förra med ordningsvakter och poliser som blev utsatta för hot och våld.

– Det funnits alldeles för många som slätat över ordningsstörningar med att det är mycket känslor inblandade, säger Forssmed.

En utredning är tillsatt men har inte slutpunkt förrän i mars 2025

Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt har gått från politiken.

– Vi är nöjda med att ha en utredning igång, men vi har två, tre säsonger innan den nya verktygslådan kan vara på plats. Lagstiftning tar tid och jag har respekt för det. Åtgärdar vi inte det kommer färre att gå på fotboll, säger Reinfeldt.

Deltagare på mötet:

Riksidrottsförbundet

Svensk elitfotboll

Stockholm live

Svenska fotbollförbundet

Svenska fotbollssupporterunionen

Polisen

Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.