Svenska fotbollsakademier både risas och rosas. Foto: SVT

Allt fler svenska fotbollsakademier: ”Tagit rejäla kliv”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet föreningar i Sverige som har certifierade fotbollsakademier har aldrig varit större. Samtidigt har några distriktförbund valt att lägga ner sina distriktslag för 15-åringar.

Svensk ungdomsfotboll har ändå skördat stora framgångar de senaste åren. Men vilken väg är rätt att gå?

– Vi har tagit rejäla kliv de senaste tio åren på akademisidan med utbildning av fotbollsspelare skulle jag säga, säger Roland Larsson, ungdomstränare i Malmö FF till SVT Sport.

– Du får fram de bästa 15-åringarna, de bästa 17-åringarna, men det är ju inte de som kommer bli de bästa 25-åringarna, säger Tomas Petersson, professor i idrottsvetenskap till SVT Sport.

Fotbollförbundet och föreningen svensk elitfotboll tog för fem år sen fram ett certifieringsdokument för fotbollsakademier. Detta för att bland annat kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8 till 19 år.

Tänk om det gick att se vem som blir nästa storstjärna. Eller tänk om sportchefer bara kunde åka till ett välsorterat varuhus. Och handla spelare med vissa garantispecifikationer. Kanske skulle de till och med våga chansa på någon av spelarna i frysboxarna.

Men några sådana möjligheter finns inte i verkligheten svenska ungdomslandslag har ändå lyckats nå stora framgångar dom senaste åren. Hur kommer det sig?

Vi har tittat på Sveriges U17-landslag som tog VM-brons 2013. Var har de lärt sig fotboll?

Jo, 20 av 21 spelare har spelat i någon av Sveriges 58 certifierade fotbollsakademier, visar SVT Sports undersökning.

Poängen med en akademi är att barn från 8 års ålder ska få bra fotbollsutbildning i samband med skolan. Och på så sätt ska Sverige fler bättre fotbollsspelare och konkurrenskraftigare landslag när de är vuxna. De flesta av Sveriges 58 certifierade fotbollsakademier är kopplade till klubbarna i allsvenskan och superettan.

”Vill ta steget någon gång”

Regerande svenska mästaren IFK Norrköping är en av klubbarna med en certifierad akademi.

– Det klart jag vill och drömmar om att komma ut i Europa någon dag. Just nu har jag inte bråttom till något, jag får vara startspelare i Sveriges bästa lag och utvecklas hela tiden men sedan vill jag ta steget någon gång, säger Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Linus Wahlqvist som var med i VM-bronslaget. Han kom till IFK som 13-åring och han tycker att akademier med tidig satsning och selektering har passat honom.

– Man får utvecklas med spelare på samma nivå så att det inte blir för svårt eller för lätt. Jag blev uppflyttad till akademin och där var det verkligen elitsatsning. Vi var 16 spelare i varje lag och man slogs om platserna hela tiden. Jag har alltid varit för att satsa, det är så jag levt hela tiden, för mig har det varit bra och jag har haft turen att det har varit en satsning från tiden när jag kom tills jag blev uppflyttad, säger Linus Wahlqvist.

”Tar ett stort socialt ansvar”

Fotbollen har blivit en mångmiljardindustri. Fokus på nästa potentiella guldklimp i landets talangfabriker börjar allt tidigare. Prissummor och klubbadresser varierar ständigt. Och endast några få kommer lyckas. Av alla tiotusentals svenska spelare når endast omkring 60 spelare per årskull allsvenskan och superettan.

Roland Larsson var förbundskapten för U17-landslaget, nu sedan två år är han ungdsomtränare i Malmö FF. Till hösten växer akademiverksamheten från nuvarande samarbete med fem skolor till tio.

– Nu har vi blivit ganska stora på detta ganska snabbt, så nu gäller det att hitta en nivå så det blir ungefär samma möjligheter för alla. De flesta vill ju in på den skola som ligger centralt i Malmö. Men vår uppgift att vi gör en attraktiv fotbollsutbildning för alla i de här akademierna. Vi tar ett väldigt stort socialt ansvar i samhället med de här akademierna. Vi finns ute, vi visar vår var Malmö FF står kring värdegrund. Sedan finns en annan aspekt, de är ju våra supportrar, vi vill ju att de ska bli våra supportrar och komma och titta på fotbollsmatcher, ta med mamma och pappa hit och så vidare, äger Roland Larsson ungdomstränare i Malmö FF till SVT Sport.

Professor är kritisk

En som är kritisk till vägen med akademier där lag toppas för tidigt är professorn i idrottsvetenskap Tomas Petersson, som har forskat på svensk fotbolls professionalisering och selektering.

– De metoderna vi har i dag, jag skulle säga att vi befinner oss på grottstadiet där faktiskt fortfarande. Svenska fotbollförbundet har bestämt sig för att man vill kunna konkurrera med landslagsfotboll med alla länder som har liknande metoder. Men alla vet, de vet och alla andra, möjligtsvis inte föräldrarna och de förhoppningsfulla ungdomarna att de bästa 15-åringarna nästan aldrig blir de bästa 25-åringarna. Så man offrar för en ganska kortsiktig verksamhet alltså för att kunna ha ett landslag i varje åldersgrupp så offrar man ganska mycket av den talang man annars hade kunnat få fram, säger Tomas Petersson till SVT Sport.

Faktum är att många slutar med fotboll i 15-16 årsåldern. Fotbollförbunden både på riks- och distriktnivå är medvetna om detta. Skåne och Halland, två av de mest framgångsrika och inflytelserika distrikten, har nu bestämt sig för att skrota sina distriktslag till nästa år. Och fler distrikt kan följa efter.

– Jag tycker det är en bra tanke. Många unga och ambitiösa killar och tjejer tappar sugen när de inte kommer med på de här lägren, och så ska det ju inte vara. Vi vill ju att de ska spela fotboll så länge som möjligt och inte sluta spela i den utsträckning många nu gör under ungdomsåren, säger Lena Wallgren, ordförande för Medelpads Fotbollförbund.

”Visst är frågan komplex”

Att tas ut i distiktslag är inte lika med omedelbar framgång. I Sveriges EM-trupp hittar vi ett tydligt exempel på det. Zlatan Ibrahimovic togs nämligen inte ut i Skåne distriktslag.

– Visst den här frågan är komplex, den kan man belysa från olika sidor. Jag är den förste, trots att jag varit igång i väldigt många år med all välja spelare i den rollen jag jobbat med tidigare som förbundskapten, att varje ödmjuk inför vem som utvecklas och vem som blir bäst. Kan man ha så många igång så länge som möjligt med bra kvalité runt omkring de här killarna så har man många mer att välja bland när man hamnar i de här åldrarna när man verkligen behöver välja in i A-lag, säger Roland Larsson till SVT Sport.

Hur har det då gått för Linus och dom andra spelarna som tog U17 VM-brons för snart tre år sen. En majoritet, 16 stycken, är kvar i Sverige. Sju stycken spelar i Allsvenskan och fem i Superettan. Två, spelar i division 1 och två stycken spelar i division 2. Resterande fem spelare är ute i Europa, tre är seniorproffs, en i Bosnien, en i Nederländerna och en spelar i Norge. Och två stycken är fortfarande ungdomsproffs i England.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.