ARKIV. Julia Karlenäs och de andra i Piteå är vana vid snö. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbollsfeber i vintrigt Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har kommit till Piteå och för fotbollsfolket är det rena julafton. 700 biljetter i förköp inför morgondagens guldavgörande i damallsvenskan är unikt för Sveriges nordligaste elitlag.

– Det är väldigt bra tryck. Här brukar folk inte köpa biljetter på förhand, säger sportchefen Leif Strandh till SVT Sport.

Det är ett i snöflingor inbäddat Piteå som tar emot Växjö för säsongens sista hemmamatch på ortens enda gröna yta, fotbollsarenan. Och intresset inför den allsvenska upplösningen lördag eftermiddag är ovanligt stort. Det pratas fotboll på orten även om väderläget snarare inbjuder till vinteraktiviteter.

– Jag får många frågor på stan, det är många som vill prata fotboll, vittnar sportchef Strandh som haft bråda tider i ett trivsamt ärende.

Runt 700 biljetter har sålts i förköp för en klubb som visserligen toppar allsvenskan i fråga om publiksnitt (1821 åskådare), men inte är vana vid ”fenomenet”

– Vi är ovana vid förköp, folk vet ju att det finns plats på arenan. Nu är det väldigt bra tryck, säger han och hoppas på att toppa en annan tabell sent lördag för ett historiskt guld.

Det är ett så gott som intakt lag som tar sig an uppgiften, samtidigt som de hoppas på att få hjälp av Göteborg som tar emot just nu ledande Rosengård. Piteå ska i alla fall sköta sin del av arbetet och kan få en viktig förstärkning i den fotskadade Nina Jakobsson, landslagstjejen som missade Rosengårdsmötet.

– Vi hoppas på att hon kan finnas med på plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.