Joachim Löw tvingas kasta om i startelvan. Foto: Bildbyrån

Frågetecken i Tyskland inför avgörandet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev omstruktureringar i startelvan inför Sverigematchen. När gruppspelet ska avslutas mot Sydkorea tvingas Tyskland ändra i leden – igen.

När klockan tickade mot full tid i Sotji såg Tyskland ut att gå mot en avslutning där lagets existens i denna VM-turnering låg bortom spelarnas egen kontroll. Segermålet – det ack så snöpliga ur svensk synvinkel – kom på matchens sista spark.

Och därmed sitter plötsligt Tyskland med sitt VM-öde i egna händer inför mötet med Sydkorea.

Vilken startelva som får chansen är ännu oklart – då det finns en del frågor som förbundskaptenen Joachim Löw behöver besvara i sitt huvud när han ska ta ut laget.

”Bruten på flera ställen”

Frågorna som fanns efter 0–1-förlusten mot Mexiko besvarades med att bland annat peta trotjänarna Mesut Özil och Sami Khedira.

De förändringar som kommer ske i elvan inför Sydkoreamatchen kommer snarare vara påtvingade.

Till exempel måste Sebastian Rudy, som bröt både näsan och matchen mot Sverige, ersättas.

– Hans näsa är bruten på flera ställen och han kunde inte spela ens med en mask på sig. Men Mats Hummels är redo att spela i morgon då han tränat de två senaste dagarna, säger Joachim Löw på tisdagens presskonferens.

Bredvid Hummels blir det inte Jerome Boateng som det brukar vara. Han fick ett rött kort mot Sverige och är avstängd. Antingen blir det deras Bayern München-lagkamrat Niklas Süle som VM-debuterar, eller så blir det Chelseabacken Antonio Rüdiger.

Serbien måste vinna

Men enligt Löw är seger det enda som gäller för Tyskland, oavsett vad Sverige hittar på mot Mexiko i Jekaterinburg.

– Vi måste få klarhet genom vårt eget resultat. Vi vet vad vi måste göra och kommer att titta på vår egen prestation. Vi ska försöka bemästra vårt eget öde, säger Löw.

Samtidigt i grupp E är Brasilien, Schweiz och Serbien alla mästare över sina egna VM-öden på så sätt att en seger för lagen innebär garanterat avancemang. Schweiz kanske sitter i den bästa positionen av trion, då laget möter redan avhängda Costa Rica, medan Serbien och Brasilien gör upp med varandra om en potentiell åttondelsfinalsbiljett.

Förutsatt att Schweiz tar poäng mot Costa Rica så måste Serbien vinna den tuffa utmaningen för att ta sig vidare från gruppen.

Världsmästerskapet i fotboll

Sydkorea logo

Sydkorea

2 - 0

Tyskland logo

Tyskland

Kazan Arena, Kazan
Publik: 41835
Domare: Mark Geiger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.