Foto: Bildbyrån

Allsvenska frågetecknen – det oroar i din klubb

Uppdaterad
Publicerad

Premiär i allsvenskan idag. SVT Sport går igenom vad som måste lyckas i just din klubb.

AFC: Ger cupsuccén en falsk trygghet?

Alla lagen säger ju att de tar svenska cupen på största möjliga allvar. Men frågan är hur man ska bedöma AFC:s skrällresa fram till cupfinalen, där man på vägen slog ut både Norrköping och AIK. Spelmässigt har det sett stabilt ut och försvaret verkar tätt (bara 16 insläppta 2018!), men nog får laget problem när de allsvenska konkurrenterna steppar upp?

AIK: Rasar försvaret ihop utan Milosevic?

Guldlaget ser inte längre ut som ett guldlag, i alla fall defensivt. Den defensiva ledaren Alexander Milosevic har lämnat för Nottingham, och succéspelaren Robin Jansson är nu i Orlando i MLS. Ersättarna Daniel Granli och Magnar Ödegaard har båda sett svajiga ut under försäsongen. Nyligen plockades även vänsterbacken Karol Mets in från Nac Breda, och för båda AIK och sportchefen Björn Wesström är det viktigt att Mets håller hög klass direkt.

BK Häcken: Besegrar de toppkonkurrenterna i år?

Häcken blev femma i allsvenskan den gångna säsongen. En av de största anledningarna till detta var att Hisingslaget inte vann någon av matcherna mot varken AIK, Norrköping eller Malmö FF, fjolårets topp tre. För att Häcken ska kunna ta ett steg till den här säsongen behöver de förstås leverera på en högre nivå mot just dessa lag.

Djurgården: Vad händer om Buya Turay blir skadad?

Djurgården har en småspännande trupp, och Per Kristian Bråtveit ser ut som en bra ersättare till ikonen Andreas Isaksson i mål. Framåt ser det dock bräckligt ut. Att man fick in Buya Turay på lån var mycket viktigt, men han är också den enda anfallaren av klass. Sportchefen Bosse Andersson tycks jobba på att få in ytterligare anfallare, och nog var det snopet när Vidar Örn Kjartansson valde att gå till rivalen Hammarby istället för Djurgården.

Elfsborg: Har man satt för stort hopp till Pawel Cibicki?

2018 gjorde Elfsborg 29 mål på 30 matcher – förvånansvärt svagt med tanke på att truppen ändå innehöll många offensivt duktiga spelare. Jimmy Thelins lag sprakade det knappast om, och kanske kan man nu lyckas revanschera sig ordentligt. Pawel Cibicki är inlånad från Leeds och behöver nu kliva fram, men han har några tunga säsonger bakom sig. Egentligen är det bara i Jönköpings Södra 2016 som han lyckades riktigt bra (tio mål).

Falkenberg: Lyckas man verkligen ersätta skyttekungen?

Chisom Egbuchulam öste in mål i superettan (14), men har lämnat klubben. Att hitta en klassersättare för fattiga Falkenberg är lättare sagt än gjort. FFF har valt att tro på ryssen Kirill Pogrebnyak (26) med meriter från ryska U20-landslaget. En chansning som måste lyckas.

Kalmar: Vad är KFF utan Kalmar-Nanne och Kalmar-Henke?

Man är van att veta vad man får med Kalmar FF. Jävlaranamma. Nanne, Rydström och några Elmar. Nu är både Nanne och Rydström borta och istället ska Magnus Pehrsson lyfta laget. Samme Pehrsson som fick sparken i Malmö efter en mycket svag säsongsinledning, och som inte lyckas något vidare i Djurgården heller, egentligen. Första säsongen i MFF var dock imponerande, där laget joggade hem allsvenskan. I Kalmar har han en ovanligt spännande trupp med både klass och talang. Moestafa El Kabir och löftet Nils Fröling blir intressanta på topp.

Gif Sundsvall: Lyckas man även under press?

Många var imponerade av Sundsvall förra säsongen, där laget ofta var spelförande trots en betydligt billigare trupp än många andra lag. Sportchefen Urban Hagblom har lyckats få maximalt utifrån sina resurser, men nu är förväntningarna också högre. Det går inte längre att slå ur underläge och överraska, utan nu är Gif Sundsvall ett lag som motståndet kommer ha en helt annan respekt för.

Hammarby: Har Bojanic vuxit upp?

Även om Jiloan Hamad, precis som hela Hammarby, tappade det mesta på hösten, är han en klasspelare. Hans vår var landslagsmässig och han låg bakom många segrar. Nu är han borta, och blir inte lätt att ersätta. Darijan Bojanic måste nu fylla skorna, men det är en chansning. Även om Bojanic kommer från en bra säsong i Helsingborg har han aldrig riktigt dominerat i allsvenskan, trots sin stora talang.

Helsingborg: Håller gubbarna ett år till?

För att vara nykomling har HIF en ovanligt profilstark trupp, men många är till åren. Andreas Granqvist (33), Markus Holgersson (33), Pär Hansson (32), Johan Persson (34), Mohammed Abubakari (34), Alexander Farnerud (34) Wanderson (33) är tunga namn, men behöver hålla sina slitna kroppar hyfsat skadefria om det ska bli ett roligt år i Helsingborg.

IFK Göteborg: Finns tålamodet om starten blir svag?

Poya Asbaghi och IFK Göteborg hade en mardrömsliknande fjolårssäsong, där inte mycket stämde. Offensivt var spelet trubbigt, även om man hittade ett fynd i Giorgi Kharaishvilli. Det saknades även en spelmotor på mitten, och AIK-förvärvet Amin Affane gjorde inte många på Gamla Ullevi glada. Klubbledningen har tidigare visat stort förtroende för Asbahis ambitioner och försök att spela en mer passningsorienterad fotboll, men frågan är vad som händer om det går knackigt de första 5-10 omgångarna. En svag start och det skulle inte förvåna om den mer traditionella 4-4-2-fotbollen med långbollar och kämpande goa gubbar är tillbaka på en konstgräsplan nära dig.

IFK Norrköping: Klarar man av att fylla Andreas Johanssons jätteskor?

Andreas Johansson valde att flytta hem till Halmstad, och det är ett jättetapp. Veteranen har varit en av allsvenskans klart bästa spelare ända sedan Janne Andersson tjatade hem honom från proffslivet utomlands. Offensivt urstark trupp, men ett frågetecken för defensiven om man ska slåss om guldet även om sista minuten-värvningen av Egzon Binaku kan bli viktig.

Malmö FF: Hur hanterar man alla bänkade storstjärnor?

Alla tränare i allsvenskan skulle förmodligen byta trupp med Malmö på en sekund. Truppen är proppfull av kvalitet och tunga namn, men det finns en uppenbar risk med missnöjda spelare som får dåligt med speltid. På innermittfältet slåss spelare som Oscar Lewicki, Fouad Bachirou, Erdal Rakip, Bonke Innocent och Anders Christiansen om platserna.

Sirius: Är Rydström redo?

Det går knappast att vara mer förknippad med Kalmar FF än Henrik Rydström. Ändå ville klubben inte ha kvar honom som huvudtränare, utan han fick lämna när ledningen istället plockade in Magnus Pehrsson. Det här blir första säsongen där Rydström från början har huvudansvaret i allsvenskan, och han behöver nu visa upp bättre resultat än vad han lyckades med i Kalmar förra säsongen.

Örebro: Kan man ersätta Besaras passningar?

Nahir Besara gjorde åtta assist förra säsongen, näst mest i allsvenskan. Därefter tackade han för sig, och satsade istället på en cash-sejour i Al-Feiha FC i Saudiarabien. Har värvat en del, men ingen som ser ut att kunna fylla Besaras skor.

Östersund: Kan spelarna hantera kaoset?

Ingen har väl missat kaoset som omger Östersunds FK, där förra ordföranden Daniel Kindberg riskerar fängelse för misstänkt ekonomisk brottslighet. Spelarna som ligger bakom de senaste årens succé på planen – Ken Sema, Saman Ghoddos, Fouad Bachirou är alla borta, och nu måste andra ta liknande jättekliv i utvecklingen, även om röran utanför planen oroar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.