SVT:s fotbollsexpert Johanna Frändén Foto: SVT

Frändén: ”Tror inte Ronaldo kommer påverkas”

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar före Portugals premiärmatch mot Spanien i fotbolls-VM kom beskedet att Cristiano Ronaldo döms för skattebrott. SVT:s expert Johanna Frändén tror dock inte att det kommer att påverka stjärnan.

Portugals stjärnanfallare Cristiano Ronaldo har dömts för skattebrott efter att ha anklagats för att smitit från nära 150 miljoner kronor i skatt. 33-åringen döms till ett villkorligt fängelsestraff och tvingas böta 190 miljoner kronor.

Skattebrotten ska ha skett mellan 2011 – 2014 och handlar bland annat om att Real Madrid-anfallaren placerat pengar i skatteparadis.

När ämnet kom upp i SVT:s VM-studio sa Johanna Frändén så här:

– Han sällar sig tyvärr till en ganska stor skara inom toppfotbollen. Det här är tyvärr ganska vanligt förekommande. Ronaldo har å andra sidan visat ganska ofta att han inte är så påverkbar för den här typen av grejer och han visste att domen skulle falla.

Hon fortsätter:

– I den mån jag känner honom tror jag inte att det kommer ha så stor påverkan.

Två års fängelse

Enligt den spanska tidningen El Pais har Real Madrid-anfallaren nu nått en överenskommelse med spanska myndigheter och accepterat ett straff. Totalt handlar det om fyra olika skattebrott för vilka han döms till sex månaders fängelse vardera.

Han döms alltså till totalt två års villkorligt fängelse, han behöver därmed inte spendera tid i fängelset, och totalt 190 miljoner kronor i böter.

Liknande historier:

2016 dömdes Lionel Messi för flera olika skattebrott. 40 miljoner kronor ska ha undanhållits från beskattning under åren 2007–2009. Han dömdes till 21 månaders villkorlig dom.

I början av året dömdes Alexis Sánchez till villkorlig dom för skattefusk. Sánchez spelade för Barcelona mellan 2012 och 2013 och betalade då inte skatt för reklamintäkter.

Angel Di Maria dömdes i juni 2017 till ett års fängelse, efter att ha erkänt skattebrott. Di Maria ska ha förskingrat drygt tolv miljoner kronor från spanska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.