Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Fredrik Reinfeldt öppnar för Uefa-jobb: ”Ett bra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt efterträdde Karl-Erik Nilsson som ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Frågan är om han kommer att efterträda honom även i Uefa – där Nilsson är förste vice ordförande.

Reinfeldt stänger i alla fall inte dörren.

– Karl-Erik Nilsson har ett bra jobb, säger han med ett leende.

Karl-Erik Nilsson har varit förste vice ordförande i det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) sedan 2017, men kommer att bli tvungen att lämna den posten om två år – då regelverket i Uefa säger att man inte kan bli vald till poster i deras styrelse om man inte innehar en post som ordförande eller vice ordförande i sitt nationella fotbollsförbund.

Och det gör ju inte Nilsson längre, då han för tre månader sedan avgick från jobbet som Svenska fotbollförbundets ordförande.

”Ska inte spekulera”

Så det är inte utan att man undrar om hans ersättare i Sverige, Fredrik Reinfeldt, är sugen på att efterträda Nilsson även i Uefa?

Den frågan vill han inte svara rakt ut på.

– Man ska inte spekulera i det som inte ligger i närtid. Karl-Erik sitter kvar i ”exekutiven” (exekutivkommittén) i två år, säger han i programmet ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt”.

”Har ett bra jobb...”

Reinfeldt var i april på plats i Lissabon på Uefas kongress, och blev då imponerad av Uefas ordförande Alexander Ceferin och de värderingar som han tyckte sig notera i Uefa:

– Han höll ett alldeles utmärkt tal, alldeles utmärkt! Bra, värdegrundsbaserat med rätt typ av utveckling för europeisk fotboll för ögonen, säger han, och utvecklar:

– Ibland heter det: ”Var finns de svenska värderingarna?” Ja, det är väl bra om de är europeiska, att vi är överens. Och jag kände i den miljön att det finns väldigt mycket samsyn, och det har också varit min känsla från Karl-Erik Nilssons roll i detta.

– Men, återigen: Han har två år kvar på det. Låt honom slutföra det arbetet.

Det låter i alla fall som att du skulle tycka att det var ett intressant jobb?

– Jag tycker att Karl-Erik Nilsson har ett bra jobb, sen tycker jag att jag har ett bra jobb i Sverige. Jag tar inte ut någonting i förväg.

Se hela ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.