SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt kräver att Karl-Erik Nilsson står för svenska hållningen i Uefas exekutiva kommitté Foto: Bildbyrån

Fredrik Reinfeldts krav på Karl-Erik Nilsson inför nya Uefa-mötet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avgick Karl-Erik Nilsson som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Han är dock fortsatt förste vice ordförande i Uefa och Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt ställer nu krav på Nilsson:

– Vi förväntar oss att Karl-Erik Nilsson står upp för Svenska Fotbollförbundets hållning, säger Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Karl-Erik Nilsson var ordförande i Svenska Fotbollförbundet mellan 2011-2023. Den 25 mars 2023 lämnade han över ordförandeskapet till Fredrik Reinfeldt och valdes i stället till förste vice ordförande i Uefa.

Nilsson har fått omfattande kritik sedan det läckte ut uppgifter i brittiska medier att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska ungdomslag i U17-turneringar. Under fredagen avgick han från sin roll som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Nu kommenterar Fredrik Reinfeldt situationen:

– Fortsatt viktigast för Svenska Fotbollförbundet är sakförhållandena – det vill säga vår uppfattning är att svenska landslag, seniorer och ungdomar, inte ska spela mot ryska landslag så länge kriget i Ukraina pågår. Varken i Sverige eller utomlands. Vi stödjer därmed inte Uefa:s planer på att tillåta ryska ungdomslandslag att delta i internationella tävlingar, säger Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande under fredagen.

Reinfeldt riktar även krav på hur Karl-Erik Nilsson bör agera i Uefa framöver.

– Vi konstaterar att Uefa:s exekutiva kommitté sammanträder på tisdag nästa vecka, där ska frågan återigen behandlas. Vi förväntar oss att Karl-Erik Nilsson vid det mötet med tydlighet markerar och står upp för Svenska Fotbollförbundets hållning, säger Reinfeldt. 

Under fredagens möte då Karl-Erik Nilsson avgick så lovade han att framföra den svenska linjen på tisdagens Uefa-möte.

– Den svenska och nordiska hållningen i frågan är väldigt väl känd i Uefa, säger Nilsson.

SVT Sport har sökt Fredrik Reinfeldt via svenska fotbollförbundet som avböjer att svara på frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakgrund: Därför avgick Karl-Erik Nilsson – kritiserades för Rysslandsomröstning Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.