Foto: Bildbyrån

Frida Östberg: ”Det är ett bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det skillnader i kraven som ställs på de som ska arrangera dam-VM och de som ska stå värd för herr-VM. Internationella spelarfacket har i ett brev vädjat till Fifa om att det måste förändras.

– Om man äger en produkt måste man sätta samma värde oavsett om det är damer eller herrar, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

I brevet påtalar man skillnader i kraven då det gäller faciliteter för spelare, storleken på arenorna och även medias förutsättningar.

Arenornas storlek är ett tydligt exempel där alla arenor på ett herr-VM måste ta minst 40 000 åskådare, medan det på ett dam-VM enbart krävs hälften så stora arenor.

En herrfinal måste spelas inför minst 80 000 i publiken och på damsidan är den siffran 55 000.

– Det är enkla krav om man har på herrsidan, men som Fifa inte ställer för att arrangera ett dam-VM. För mig är det ett bekymmer. Om man äger en produkt så måste man sätta samma värde oavsett om det är damer eller herrar, säger SVT Sports expert Frida Östberg och utvecklar sitt resonemang:

– Det är mest att vi behöver titta på hur vi kan göra en förändring för att damfotbollen ska få en högre status, mer lik herrarnas. Man måste lyfta perspektivet. Jag tycker att det här är en stor fråga. Om man pratar om att jobba jämlikt så måste de som äger frågan agera.

”Måste skapa förutsättningar”

Att hävda att herr-VM är ett större arrangemang på grund av ett större intresse globalt och därmed en större ekonomi tycker Östberg är att börja i fel ända.

– Jag tycker att vi måste skapa ett sammanhang och ge förutsättningar. Vi vet att damfotbollen är populär och då måste vi skapa förutsättningar. Man vill ju se att det blir mer än ord, mer än att man pratar om att man vill jobba jämlikt.

SVT-experten är trots allt positiv till att Australien och Nya Zeeland igår tilldelades VM 2023.

– Det känns bra. Damfotbollen har ju blivit starkare där under de senaste åren. Jag ser också att man kan erbjuda de bästa förutsättningarna för ett bra VM för de som deltar.

KLIPP: Damklubbarna får bara 3 procent av krispengarna (24 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.