Frida Östberg: ”Drömmen få samma grupp som Frankrike”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska grupperna till fotbolls-VM i Frankrike lottas. Hur skulle en svensk drömlottning se ut? Och en mardrömslottning? SVT Sports expert Frida Östberg har bilden klar för sig.

Totalt har 24 lag kvalificerat sig för VM i Frankrike i sommar. Lagen kommer att delas in i sex grupper om fyra lag. Sverige finns i seedningsgrupp två tillsammans med Japan, Brasilien, Spanien, Norge och EM-ettan från ifjol Nederländerna.

VM-lottningen sker i Paris.

Damlandslaget i fotboll

Hur skulle en svensk drömlottning se ut?

– För att ha chans att avancera från gruppen skulle det bästa vara att lottas tillsammans med Kanada, Thailand och Jamaica. Därför skulle jag föredra att ett av de lagen hamnar i Sveriges grupp, gärna hemmanationen Frankrike. Det mest avgörande kommer vara på vilken halva av spelschemat de hamnar på.

Hur skulle en mardrömslottning se ut?

– Det skulle vara att hamna i samma grupp som Frankrike, Italien och Nigeria.

VM kommer att spelas på tio orter. Hoppas du på någon särskild VM-ort för svensk del?

– Som spelare är det sällan något man lägger energi på. Det viktiga är att få bra träningsmöjligheter med plankvalitet och bra logistik.

Om du blickar fram mot sommaren, vilka spelare blir VM:s största stjärnor?

– Alex Morgan, USA, Amandine Henry, Frankrike, Dzsenifer Maroszán, Tyskland, och Marta, Brasilien. Sommarens överraskning blir amerikanskan Mallory Pugh, en ung spelare som är på väg fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet