Frida Östberg tror att Umeå kan återetablera sig i damallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Frida Östberg: ”Behöver komplettera med flera spelare”

Publicerad

Umeå är tillbaka i damallsvenskan efter tre år i elitettan. 2000-talets stora dominant har gett sig själva goda förutsättningar för att återetablera sig i finrummet men saknar en del pusselbitar. Det menar SVT Sports expert Frida Östberg.

– Man har redan nu börjat förbereda sig på vad som kommer att krävas av föreningen. De har tagit in gamla spelare från storhetstiden som har delat med sig av sin erfarenhet, säger Frida Östberg som själv var en bärande spelare i klubben i tre olika sejourer och totalt tolv säsonger.

Sedan degraderingen 2016 har Umeå gjort ett ordentligt omtag. Man har numera ett framgångsrikt F-17 och F-19-lag.

– Det är alltid svårt att komma upp i damallsvenskan, säger Östberg som var med och tog upp klubben till den högsta serien under sin första säsong som Umeåspelare.

– Men det är en fördel om man har en bra defensiv och det kommer att bli mycket försvarsspel för Umeå under 2020. Man är väl förberedda men man behöver komplettera med flera spelare och titta på hur man kan göra fler mål.

Umeå har gjort 52 mål, färst av alla topp fyra-lagen. Men man har säkrat avancemang med två omgångar kvar och bara släppt in 16 mål på 24 matcher och är defensivt antagligen redo för damallsvenskan.

De ekonomiska förutsättningarna är dock långt ifrån de hos dagens topplag i damallsvenskan. Ska man på sikt ta sig dit igen så ska man fortsätta på den ganska nyligen inslagna vägen.

– Det är viktigt att man tänker långsiktigt och att man får med sig rätt personer. Möjligheten finns ju alltid, och såklart finns det otroligt mycket rutin och erfarenhet kring klubben. Generellt så tror jag att man försöker att ta ett omtag. Jag tror att det finns ett driv i föreningen och i staden. Man vill väldigt gärna ha ett lag i damallsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer